Yönetici hemşirelerin etik davranışlarının ve geriatri hastalarına yönelik tutumlarının incelenmesi: 'İstanbul ilinde bir sağlık grubunda uygulama'
Invastigation of the ethical behavior of administrative nurses and their attitudes towards geriatric patients: 'application in a health group in İstanbul'
  1. Tez No: 529483
  2. Yazar: AYTEN GÖLCÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇİĞDEM CEZLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Geriatrik Hasta, Hastane, Tutum, Yönetici Hemşire, Ethics, Geriatric Patient, Hospital, Attitude, Executive Nurse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma İstanbul ilinde bulunan Üniversite Hastanesi Sağlık Grubu hastanelerinde çalışan yönetici hemşirelerin etik davranışlarının ve geriatri hastalarına yönelik tutumlarının incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmamızın evrenini, Üniversite Hastanesi Sağlık Grubu hastanelerinde çalışan, ankete katılmayı kabul eden 81 yönetici hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri, 2017 yılının Eylül-Kasım aylarında toplandı. Veri toplamada, Yönetsel Etik Davranışlar Ölçeği (YEDÖ), Geriatrik Tutum Ölçeği (UCLA) kullanıldı. Toplanan verilerin özetlenmesinde tanımlayıcı istatistiklerden yararlanıldı. Grupların karşılaştırılmasında t-testi, Mann Whitney U testi, Varyans analizi (ANOVA), Kruskal-Wallis testlerinden yararlanıldı. Ayrıca normallik sınaması grafiksel yöntemlerin yanı sırsa, Kolmogrov ve Smirnov ile Shapiro Wilk testleri kullanılarak yapıldı, Verilerin analizinde IBM SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 22.0 programı kullanıldı, sonuçlar % 5 anlamlılık seviyesinde yorumlandı. Araştırma sonucunda %55,6'sının 31-40 yaş aralığında olduğu, %22,2'sinin 21 yıl ve üstü yıldır çalıştığı, %79,0'unun etik eğitimi aldığı, %90,1'inin davranışlarını etik ilkelere uygun bulduğu görüldü. Yönetici hemşirelerin YEDÖ ölçeğinden aldıkları ortalama puan 4,22±0,49 iken, bu ölçekte en yüksek ortalamanın 4,39±0,53 ile doğruluk dürüstlük boyutuna ait olduğu, yönetici hemşirelerin GHTİ ( Geriatri hastalarına yönelik tutum ifadeleri) ölçeğinden alınan ortalama puan 3,49±0,34 olarak bulundu. Yönetici hemşirelerin etik davranışları ve geriatri hastasına yönelik tutum ifadelerinde hiçbir boyutta cinsiyete ve eğitime göre anlamlı farklılık bulunmadı., 41 yaş ve üstü olanların doğruluk-dürüstlük puanının 20-30 yaş aralığındakilerden, 21 yıl ve üstü deneyimi olanların 1-10 yıl aralığındakilerden yüksek olduğu bulundu. Etik eğitimi alanlar boyutlar arasında almayanlara göre anlamlı farklılık göstermedi. Kendi davranışını etik bulma, boyutlar arasında bazen diyenlere göre anlamlı farklılık göstermedi. Boyutlar arasındaki korelasyonlarda GHTİ ve Yönetsel ve Etik Davranışlar arasındaki ilişki çok zayıf olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the ethical behaviors of the nurses working in the hospitals of the University Hospital Health Group in Istanbul and their attitudes towards geriatric patients. The universe of our study consisted of 81 administrative nurses working in University Hospital Health Group hospitals, who agreed to participate in the survey. The data of the study were collected in September-November 2017. Managerial Ethical Behavior Scale (MEBS) and Geriatric Attitude Scale (UCLA) were used for data collection. Descriptive statistics were used to summarize the data. T-test, Mann Whitney U test, Variance analysis (ANOVA), Kruskal-Wallis tests were used to compare the groups. In addition to the graphical methods of normality testing, Kolmogrov and Smirnov and Shapiro Wilk tests were used. As a result of the research, 55.6% of the participants were between 31-40 years old and 22.2% were working for 21 years and over. It was seen that 79.0% had an ethical education and 90.1% had behaved according to ethical principles. While the mean score obtained from the Managerial Ethical Behavior Scale (MEBS) was 4,22 ± 0,49, it was found that the highest average of this scale was 4,39 ± 0,53 with the accuracy honesty dimension, the mean score of the Executive Nurses from the Geriatric Attitude Scale (UCLA) was 3.49 ± 0.34. There were no significant differences in the attitudes of the nurses according to ethical behaviors and attitudes towards geriatric patients. The accuracy-honesty score of those aged 41 and over was found to be higher than those between the ages of 20 and 30, and those with 21 years or more were higher than those of 1-10 years. Those who received ethics education did not show a significant difference between the dimensions according to those who did not. Their behavior did not differ significantly from those of ethics. The correlation between the dimensions of Executive Nurses from the Geriatric Attitude Scale (UCLA) and Managerial Ethical Behavior Scale (MEBS) was found to be very weak.