İttihad ve Terakki yönetimine muhalif bir bakış: Hikmet gazetesi (1912)
Critical view at Union and Development governence: Hikmet press (1912)
  1. Tez No: 529889
  2. Yazar: SEVİM AYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, İkinci meşrutiyet, İttihad ve Terakki, Fırkacılık, Muhalefet, Şehbenderzade, Hikmet gazetesi, Ottoman Empire, second Constitutional Era, Union and Progress, Partisanship, Opposition, Şehbenderzade, Hikmet Press
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine damgasını vuran İkinci Meşrutiyet dönemi, mutlakıyet rejiminin sona erdiği, I. Dünya Savaşı ve Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ardından başlayacak cumhuriyet dönemine bir hazırlık süreci olarak değerlendirilmektedir. Bu süreç zarfında meşruti sistemin kalıcı olması adına siyasi fırkaların kurulması, Osmanlı siyasi ve içtimai hayatında büyük değişikliklerin vuku bulmasına sebep olmuştur. Osmanlı halkı ilk kez seçimle ve seçimle iktidara gelen hükümetlerle tanışmıştır. Henüz yüz yılı bile bulmayan geçmişiyle genç Osmanlı matbuatı, İkinci Meşrutiyet dönemini heyecan ve mutlulukla karşılamış, neşredilen gazete ve mecmua sayılarında büyük artış yaşanmıştır. Çalışmamızda, İkinci Meşrutiyet dönemi matbuat dünyasının önemli fikir insanlarından biri olan Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi'nin meşrutiyetin mimarı olan İttihad ve Terakki'nin ilk dört yılda gerçekleştirmiş olduğu icraatlara gazete sütunlarında getirmiş olduğu eleştiriler ortaya konulmuştur. Çalışmamızda ayrıca Ahmed Hilmi'nin muhalefetinin ekseninin anlaşılması adına yol gösterici olabilmesi için verilen örneklerin yorumlanması yapılmıştır. Çalışmamız gerçekleştirilirken ilgili literatür taramasının yanı sıra, Hikmet gazetesinin günlük nüshaları taranarak ilişkili yazılar tercüme edilmiş ve yorumlanarak son haline getirilmiştir. Çalışmada betimleyici analiz yönteminden istifade olunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Second Constitutional era that marked the last period of the Ottoman Empire is regarded as the end of the autocratic regime, and a preparatory process of the republican period to start after the First World War. During this period, the establishment of political parties on behalf of the constitutional system to be permanent caused great changes in political and social life in the Ottoman Empire. The Ottoman people for the first time met with the elections and the governments that came to power with the elections. Yet a hundred or even less years of past, the young Ottoman press met the second Constitutional period with excitement and happiness, and the number of published newspapers and magazines greatly increased. In our study, the criticisms in the columns of the newspaper about the actions performed in the first four years of Union and Progress party by Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi, who is among the important people in the Second Constitutional era, have been put forward. Our study also reviewed the examples which have been given by Ahmed Hilmi in order to interpret the axis of opposition on behalf of guiding the understanding. In addition to the literature survey, the daily copies of Hikmet newspaper have been scanned and then relevant parts have been translated and interpreted in this work. The descriptive analysis method has been utilized in this study.