Kitab-ı Mukaddes'te adı geçen Anadolu'daki şehir ve bölgelerin dinler coğrafyası bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 529960
  2. Yazar: LEYLA KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kitab-Mukaddes, Anadolu, Hıristiyanlık, Havarilik, Dini-Coğrafi, Bible, Anatolia, Christianity, Apostolate, Ecclesiastical Geography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kitab-ı Mukaddes, dünyada en çok inanılan dinlerden biri olan Hıristiyanlığın kutsal kitabıdır. Anadolu tarihi ise insanlığın var oluş hikâyesiyle başlamaktadır. Birçok kavim ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Çalışmamızda bu iki kavramı birleştirdiğimizde ortaya evrensel bir dinin Anadolu topraklarından tüm dünyaya yayıldığını görmekteyiz. Anadolu coğrafyası ilk çağlardan günümüze kadar her dönemde araştırılıp incelenmeye ihtiyaç duyulmuştur. Daha önce böyle bir çalışmanın olmayışı, Anadolu'nun tüm dinler için önemli bir coğrafya olması çalışmamızın önemini ortaya koymaktadır. Anadolu uygarlığını anlamak, evrensel bir din olan Hıristiyanlığı ve pek çok dini yapıyı kavramak demektir. Tezimiz ele alınırken Anadolu en eski çağlardan başlanarak incelenmeye çalışılmış, Anadolu'da yaşamış olan üç ana din olarak Pagan, Yunan ve Roma dinleri üç başlık altında incelenmiştir. Hıristiyanlığın Anadolu şehir ve bölgelerine girişleri ve akabinde Havarilerin bu bölgelerdeki gezi, yolculuk ve tebliğ faaliyetleri Kitab-ı Mukaddes'ten kaynak ayetler esas alınarak açıklanmıştır.Bölge ve şehirler ele alınırken o dönemdeki ve günümüzdeki isimleri birlikte verilerek çalışmanın doğru aktarımı sağlanmıştır.Son bölümde ise şehirlerin günümüzdeki isimlerinin kökenleri ve halk arasında anlatılan şehir isimlerive efsanelerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Bible is the holy scripture of Christianity which is one the most believed religion on the world. Anatolian history starts with mankind's existence story. It hosted many tribes and civilizations. In our work, when we combine this two term, we see that a universal religion has spread from Anatolian domain to the world. Anatolian geography has needed to be investigated since the early ages. That there hasn't been such a study beforehand and Anatolia has been a vital geography for all religions emphasizes the importance of our work. Understanding the Anatolian civilization means comprehending many religious structure and Christianity which is a universal religion. In our work, Anatolia was struggled to be investigated starting from ancient times, Pagan, Greek and Roman religions, being as three main religion lived in Anatolia, was investigated in three title. The entrance of Christianity to Anatolian cities and regions, afterwards the journeys, trips and rescript activities of Apostles' in these areas were expressed by basing on source versicles from Bible. While regions and cities are being approached, work's accurate transmission was supplied by giving their current and former meanings. And in the last chapter, cities' names' current meanings' origins and myths of these cities were located.