İbn-i Teymiyye'de iman ve Selefî düşünceye etkisi
The faith according to Ibn Taymiyya and his influance to Salafiyya thought
- Tez No: 530159
- Danışmanlar: DOÇ. HASAN TEVFİK MARULCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, İman, İman-amel, Küfür, İbn-i Teymiyye, Selefî, Kebîre, Kalam, Faith, Faith-Deeds, Denial, Ibn Taymiyya, Salafıyya, a Kebir
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsana verilen en önemli nimetlerin başında iman gelmektedir. İman ise sadece kalpte ve düşüncede gizlenen değildir. İmanın en önemli dış göstergesi de ameldir. Bu sebeple İslam düşünce tarihi boyunca amel iman ilişkisi tartışmalara konu olmuş ve değişik şekillerde yorumlanmıştır. Çalışmamızda da önemli İslâm âlimlerinden biri olanancak bazı ifrad görüşlerinden dolayı Ehl-i Sünnet Kelâmcıları tarafındantenkit edilen İbn-i Teymiyye'nin iman-amel ilişkisinebakışıve kendisinden yaklaşık üç asır sonra ortaya çıkan Selefî-Vehhabî düşünceyapısına katkıları bilimsel bir metotla ve cumhur ile kıyaslanarakincelenmesi hedeflenmiştir. Bu tez çalışmamızda öncelikle İbn-i Teymiyye'nin yaşadığı çağ ve hayatı incelenmiş, ardından sırayla Ehl-i Sünnet ve diğer kelâm ekollerinin imân hakkındaki görüşleri işlenmiştir. Son olarak da İbn-i Teymiyye'nin Kitâbu'l-İmân isimli eseri dikkate alınarak imân görüşü ve selefî düşünce üzerindeki etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Faith is at the beginning of the most important blessings given to people. Faith is not only hidden in the heart and mind. The most important external indicator of faith is also practice. For this reason, throughout the history of Islamic thought, the relation of faith and practice has been the subject of debate and interpreted in various forms. One of the important Islamic scholars in our study, Ibn Taymiyya, who was criticized by the Ahl-i Sunnah sermons for some of his extreme views, and his contributions to the Salafi-Wahhabi thought structure that emerged about three centuries after his own, to be examined with a scientific method and a comparison with the majority of Islamic scholars. In this thesis, first of all, the age and life of Ibn Taymiyya was examined and then the views of the Ahl-i Sunnah and other Kalam schools about faith were studied. Lastly, it was aimed to investigate the views of faith and the effects of it on selefi thought by taking Ibn Taymiyya's book titled Kitâbu'l-Imân.