Görüntü işleme teknikleri kullanarak sperm sayısı ve hareketliliğinin analizi
Analysis of sperm count and mobility using image processing techniques
  1. Tez No: 530241
  2. Yazar: ŞULE BAŞARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA İÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Biotechnology, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, sperm testi, spermiogram, görüntü işleme, CASA, Infertility, sperm test, spermiogram, image process, CASA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kısırlık(infertilite) bir yıl boyunca korunmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen, gebe kalamama durumu olarak tanımlanmaktadır. Dünya Tüp Bebek Merkezi Derneği'nin açıklamalarına göre infertilite oranı gün geçtikte artmaktadır. Yapılan diğer çalışmalarda bu oranın boşanmalar ile doğru orantılı olduğu görülmüştür. Özellikle ülkemiz ve diğer Orta Doğu ülkelerinde boşanmaların oranında ciddi bir etkiye sahip olan infertilite hastalığının teşhis sürecinde“sperm testi(spermiyogram)”çok önemli bir adımdır. Spermiyogram noninvaziv bir test olup sperm kalitesi, sayısı ve hareketliliğinin ölçümünde kullanılır. Bu tez çalışmasında potansiyel infertil hastası olan ve sperm testi yapılan 15 hastaya ait sperm mikroskop görüntüleri üzerinde çalışılmıştır. Yapılan çalışmada semen sıvısından gelen diğer görüntüler arka plan/gürültü olarak kabul edilmiş, sadece spermler üzerinde bulanıklık giderilmesi, DoG, SVM, çapraz doğrulama, ve etiketleme görüntü işleme algoritmaları kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlarda sperm sayısı, sperm hareketliliği bilgileri otomatik olarak başarılı bir şekilde hesaplanmıştır. Yapılan çalışma ile spermiyogram testinin daha kolay ve objektif olarak değerlendirilebilmesini sağlayacak yardımcı bir sistem geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Infertility is the inability to get pregnant despite regular sex without sexual protection in a minimum period of one year. According to World In Vitro Fertilization Center Association, infertility rate is increasing day by day. In other studies, infertility rate is directly proportional to divorce rate. Sperm test(spermiogram) is a very important step for the diagnosis process of infertility which has a serious effect in divorce especially in Turkey and other Middle East countries. The spermiogram is a noninvasive test which is used to measure sperm motility, count and quality. This thesis work on a sperm microscope image of 15 patients who are potential infertile men and did the sperm test. In the study, other images that appear in semen liquid are noise. Image processing algorithms like eliminate blur, DoG, SVM, Cross Validation and labeling were used to only process sperm cells. Sperm count and mobility were calculated automatically and successfully. This study has developed an easier and more objective assistive system for sperm test.