Sultanahmet Meydanı-at heykeli ve iktidar ilişkisi
Sultanahmet Square-horse sculpture and relationship with power
- Tez No: 530455
- Danışmanlar: PROF. HÜMERŞAH ŞEYMA ÜSTÜNER UZUNÖZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: sanat, kamusal alan, quadriga, iktidar, Sultanahmet, anıt heykel, Horse, art, public space, quadriga, power, Sultanahmet, monument
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sultanahmet Meydanı-At Heykeli ve İktidar İlişkisi isimli tez bir eser metni çalışmasıdır. Tezin amacı, belirlenen konuya ilişkin kavramlardan yola çıkılarak günümüze kadar üretilmiş olan konuya örnek teşkil edebilecek eserlerin incelenmesi ve belirlenmiş olan meydana dair mevcut durum saptamasından hareketle, eser metni kapsamında gerçekleştirilmiş olan eserin sergilenmesini kapsamaktadır. Bu çalışma; nitel araştırma yöntemi temel alınarak, mevcut durum saptaması ve içerik analizi şeklinde desenlenmiştir. Metin araştırmasının yöntemi; kamusal alanlara yerleştirilen binicili/binicisiz at heykellerinin sanat-iktidar ilişkisi bağlamında ele alınacak örneklerle irdelenmesi ve bulundukları mekan ile ilişkilerinin çözümlenmesine dayanmaktadır. Metnin birinci bölümünde tarihsel örnekler verilerek at ve insan ilişkisi incelenmiştir. Atın, evcilleştirilmesinden sosyal bir statüye dönüştürülerek evrilmesine dek olan süreçte, farklı kültürlerde yüklenilen anlam ve işlevlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde kamusal alanlara yerleştirilen binicili at heykelleri ve mevcut iktidar ilişkisi örnekler bağlamında incelenmiş ve dönemsel koşullar göz önünde bulundurularak irdelenmiştir. Çalışmada kentleşme, kentlerin ve kamusal alanların dönüşümü gibi birbirine organik bağlantılı oluşumlara da yer verilerek güç ve iktidar sembolü olarak ele alınan at heykelleri sanat-iktidar çerçevesinde irdelenmiştir. Metnin üçüncü bölümünde, Cumhuriyet döneminde meydanlara yerleştirilen atlı Atatürk anıt örneklerinden hareketle, Türkiye‟de kamusal alan-atlı anıt ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümü, günümüz sanatında at figürünün yorumlanmasını kapsayarak, Marino Marini, Hans Haacke ve Gustavo Aceves‟in eserlerini incelemeye ayrılmıştır. Beşinci bölümde Sultanahmet Meydanı‟nın tarihi incelenmiştir. Altıncı bölümde ise Sultanahmet Meydanı‟ndan Venedik‟e götürülen Venedik Quadrigası‟nın ve Brandenburg Quadrigası‟nın tarihsel süreci ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünü oluşturan eser metni incelemesinde de uygulaması tamamlanan heykelin, yerleştirilmesi tasarlanan meydan ile ilişkilendirilmesi bağlamında genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Sultanahmet Square-Horse Sculpture and Relationship with Power”is a practice based thesis. The aim of the thesis is to examine the related sculptures and concepts and exhibiting the sculpture which is realised in the light of information gathered by analyzing the past and present of the Sultanahmet Square. The method used in the thesis is built on a qualitative research base by determining the current situation and analyzing the context. The research method is examining the art and power relation and analyzing the relation established between the equestrian or riderless horse sculptures and the public squares they are placed by giving examples. In the first chapter, historical examples are given and horse-human relation is examined. The function of the horse from the domestication to the transformation into a social status and its meanings in different cultures have been included in the process. In the second part, the connection metween horse monuments placed in public spaces and the power examined in contect of examples. Urbanization, the transformation of cities and public spaces, is also mentioned, and horse sculptures, which are symbols of power are handled in the context of art-power relation. Equestrian monuments of Ataturk in Turkey during the early Republican period were examined in the third chapter. In the fourth chapter, interpretation of horse figurine in contemporary art has been examined in the context of the works by Marino Marini, Hans Haacke and Gustavo Aceves. In the fifth chapter, the history of Sultanahmet Square was examined. The sixth section is divided to the Venice Quadriga plundered from and the Brandenburg Quadriga. In text of the work chapter the relationship of the sculpture produced and the public space is handled.