6413 sayılı TSK disiplin kanunu çerçevesinde disiplin suç ve cezalarına ilişkin esaslar ve uygulaması
The principles and implementation of disciplinary action and punishment in the framework of taf (Turkish Armed Forces) disciplinary code no. 6413
  1. Tez No: 530657
  2. Yazar: BİLGEHAN KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplin, Disiplin Hukuku, Disiplin Suçu, Disiplin Cezası, Askeri Disiplin, Discipline, Disciplinary Law, Disciplinary Action, Disciplinary Punishment, Military Discipline
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) temel görevi ülkemizi tehdit ve tehlikelere karşı korumaktır. Bu görev de disiplinli bir orduyla sağlanabilir. Bu sebeple, askerliğin temelini oluşturan disiplinin hukuki açıdan esaslarının ve uygulamalarının da iyi bilinmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda 16 Şubat 2013 yılında yürürlüğe giren ve henüz genç bir hukuk dalı olan disiplin hukuku kapsamında düzenlenen 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nun esasları ve uygulamaları çalışmanın konusu olarak belirlendi. Her ne kadar askeri yargı sistemi köklü bir geçmişe sahip olsa da çalışmanın temelini oluşturan 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu'nun yeni yürürlüğe girmesi sebebiyle uygulamalarda ortaya çıkacak eksiklikleri gidermeyi amaçlayan bu çalışma, personele yol gösterici olmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde disiplin kavramına ilişkin tanımlar yapılıp, disiplin hukukuna ilişkin esaslar üzerinde duruldu. İkinci Bölümde ise, TSK disiplin hukuku kapsamında disiplin cezalarının verilmesi ve uygulanması örneklerle açıklandı. Özellikle disiplin cezası vermeye yetkili disiplin amirleri ve disiplin kurulları hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Üçüncü Bölümde, disiplin cezalarına karşı başvuru yolları geniş bir şekilde irdelendi. İdari başvuru yolunun yanı sıra idare mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yolları üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
The main task of Turkish Armed Forces (TAF) is to protect The Republic of Turkey against threats and dangers. This important task can only be provided with a disciplined army. Therefore it is important to know the principles and practices of the discipline, which constitutes the basis of the military, from a legal point of view. The current study aims to investigate the principles and practices of the Turkish Armed Forces Disciplinary Code No. 6413, which was effectuated in the 16 th February 2013. Although the military judicial system has a long history, The Code No. 6413 has entered into force new and problems have arisen in practice. This study aims to eliminate the shortcomings that will arise in practise and the guiding to military personnel. This study composed of three parts. In the First Part, definitions related to the concept of discipline were made and the principles related to disciplinary law were focused. In the Second Part, disciplinary punishments and related examples were given within the scope of TAF disciplinary law. In particular, detailed information was given about the disciplinary authorities and disciplinary committees authorized to issue disciplinary punishment. In the Third Part, the ways of applying for disciplinary punishment are examined extensively. In addition to the administrative application path, it also focused on ways to apply to the Administrative Courts, The Constitutional Court and The European Court of Human Rights.