Türkiye ve Dünyadaki sinema ve televizyon müzelerinin incelenmesi
Examination of cinema and television museums in Turkey and on the World
  1. Tez No: 530732
  2. Yazar: FİKRET ONUR KARAMERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ ÖZER ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, sinema, film, televizyon, Museums, cinema, film, television
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
“Türkiye ve Dünyadaki Sinema ve Televizyon Müzelerinin İncelenmesi”başlıklı tez çalışması gerek ülkemizdeki gerek yurtdışındaki sinema ve televizyon müzelerini kuruluş, yönetim, koleksiyonlar, sergileme ve sunum yöntemleri, etkinlikler ve sosyal medya açılarından ele almakta ve 1895 tarihinde resmi olarak oluşturulan sinemanın ve daha sonra icat edilecek olan televizyonun 20. ve 21.yüzyıllarda müzelerde yer alma sürecine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Sinema ve televizyon müzeleri hem yerel, hem de yabancı sinema tarihini belgeleyip topluma sunması açısından önemlidir. Bu çalışma süresince gerek yerinde yapılan incelemeler, gerek alan araştırması sırasında elde edilen bulgular bu müzelerin bir bölümünün durağan bir sunumdan ziyade çeşitli etkinliklerle sinema ve televizyon kültürüne karşı bilinç uyandırdığını, bu noktadan hareketle toplumsal farkındalık yarattığını, eğitim faaliyetleriyle sinemaya nasıl yaklaşmak gerektiğini öğrettiğini ve toplumun farklı kesimlerini bünyesinde bir araya getirerek nasıl bir“sosyal merkez”işlevine sahip olduğunu göz önüne sermektedir. Bu çalışma dünya üzerinden 63 müzeyi ele alması bakımından bu alanda yapılan ilk kapsamlı çalışmalar arasındadır. Bu nedenle hem ileride bu alanda çalışma yapacak kişilere bir kaynak sağlaması amaçlanmış, hem de henüz bu alanda fazla örneğe sahip olmayan ülkemiz için bir karşılaştırma örneği sunulmak istenmiştir. Diğer taraftan da müze dünyasında sinema ve televizyon müzelerinin nerede durduğuna, diğer müzelerle benzer ve farklı yönlerine dair veri tabanı oluşturulma amacı güdülmüştür. Tez kapsamında İstanbul'da bulunan“Türvak Müzesi”dışında,“Adana Sinema Müzesi”,“Eye Film Müzesi (Amsterdam), ”Londra Film Müzesi“, ”Londra Sinema Müzesi“, ”Berlin Sinema ve Televizyon Müzesi" bizzat yerinde incelenmiştir. Görüntü teknolojilerinin gitgide ilerlediği 21. yüzyıl toplumunda sinemanın kökenlerini, oluşum sürecini, girişimcilerini ve geçirdiği süreçleri yakından tanıyarak bugünkü konumunu anlamak ve çeşitli sinema etkinlikleri vasıtasıyla toplumun farklı kesimlerini bir araya getirerek, hem kültürel bir arka plan sağlamak, hem de sosyal bir eğitim alanı yaratmak sinema müzelerinin en önemli işlevleri arasındadır. Bu nedenle bu alandaki müzelerin artması ve bu alana dair daha fazla akademik çalışma yapılması önemli ve gereklidir.
Özet (Çeviri)
This thesis headed“Examination of Cinema and Television Museums in Turkey and on The World”analyses these museums in terms of foundation, administration, collections, exhibition and presentation methods and social media and its purpose is shed light on becoming museum process of cinema which was officially founded in 1895 and on television which would be founded afterwards. In the way of documentation and presentation of both national and international film history to public, cinema and television museums are important. Through this work process, findings obtained both with examinations realised on-site both with field studies reveal that some of these museums don't adopt passive presentation systems and instead, with various activities, they make society conscious about film and television culture and raise awareness with education activities concerning how to approach to cinema and they unfold that how museums have the function to become“social centres”with gather different parts of society. In point of analyzing 63 museums on the world, this thesis is among the first comprehensive studies. Therefore it will be a source for people who want to study in this field afterwards, as well as an example of comparison for Turkey in which there are very few museums in this kind. It is also aimed to show the place of cinema and television museums in museum world and to compose a database of the aspects of similar and different parts with other kind of museums. Within the scope of thesis, except“Türvak Museum”which is in Istanbul,“Adana Cinema Museum”,“Eye Film Museum (Amsterdam)”,“London Film Museum”and“London Movie Museum”were examinated on-site. Realizing the origins of cinema, the process of its creation and development, entrepreneurs of cinema and therefore understanding todays cinema position; bringing together the different parts of society and both create a cultural background and both create a social education place with various activites are among the most important functions of cinema museums. Consequently increase of these museums and academical works in this field are important and necessary.