Schmuckhandel und schmuckhandwerk im Kapalı Çarşı – İstanbul: der aktuelle wandel
İstanbul -Kapalı Çarşı'da kuyumculuk ve mücevher üretimi: Yakın zamandaki değişim
- Tez No: 530745
- Danışmanlar: PROF. DR. ERNST STRUCK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, İşletme, Crafts, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kapalı Çarşı, Kuyumculuk, Kuyum ve Mücevher Üretimi, Değişim, Grand Bazaar, Jewelry Business, Jewelry Production, Change
- Yıl: 2018
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı İstanbul Kapalı Çarşı ve yakınındaki kuyumculuk işinin daha iyi ve daha yakından anlaşılmasını sağlamaktır. Kuyumculuk sektörünün yıllardır değişmesi nedeniyle ilgili değişiklikler bu çalışma kapsamında irdelenmiştir. 2016 yılının bahar döneminde, sektörü yakından tanıyan kişilerle rehber eşliğinde görüşmeler yapılmıştır. Kapalı Çarşı'nın kuruluş tarihi olan 1456 yılından bu yana olan gelişimi ile bu buluşma alanının kültürlerarası yönü de dikkate alınmıştır. Bunun nedeni Kapalı Çarşı'nın anılan kültürlerarası boyutunun da zaman itibariyle değişmesidir. Yapılan görüşmelerde bahsedilen değişlikler birtakım işletmelerin Kuyumcukent civarına taşınması ve Kapalı Çarşı'nın yeni kurulmuş olan yönetim kurulu seçimlerinin olumlu yönlerine ilişkindir. Bu yer değişikliği çalışma koşulları ve çevre kirliliği sorunları üzerinde olumlu bir etki yaratmıştır. Bu değişiklik ayrıca Kapalı Çarşı civarında kalmaya devam eden işletmeler bakımından da bir denge ve eşitlik etkisi doğurmuştur. Olası mala zarar verme durumları nedeniyle endişeli olan Kapalı Çarşı esnafının irtibata geçebileceği bir Yönetim Kurulu'na acil ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra, yeterli ve nitelikli stajyerlerin olmaması ya da azalan talep gibi olumsuz etkilere de değinilmiştir. Bunlar arasındaki en olumsuz etki sarraflık zanaatının muhtemelen ortadan kalkması olsa da, bu ihtimal bu çalışma kapsamında ortaya çıkabilecek olası bir sonuç olarak dikkate alınmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis was to generate a better understanding of the jewelry business at and close to the Grand Bazaar in Istanbul. As the jewelry business is chang-ing since several years, these changes were studied. Guided interviews with people who knew this sector by heart were conducted during spring 2016. The development of the Grand Bazaar since its foundation in 1456 as well as the intercultural aspects of this space of encounter were taken into consideration. These intercultural aspects were changing as well. The changing aspects mentioned during the interviews concerned the positive aspects of the relocation of certain enterprises towards Kuyumcukent or of the election of a newly founded board of manger of the Grand Bazaar. The relocation had a positive effect on labor conditions and pollution problems. It also effected an equaliza-tion of the area close to the Grand Bazaar. The board of manager is urgently needed as contact for the merchants of the Grand Bazaar concerning possible damage of the prop-erty. But also negative aspects like the missing of sufficient trainees or the decreasing demand were mentioned. The most negative impact of these would be the extinction of the profession of goldsmith. But this wasn't considered as a likely outcome.