Anadolu kültüründe şifahaneler
Health centers i̇n the anatolian culture
- Tez No: 530754
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN ELSHARKAWY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Şifahaneler, Manevi Bakım, Ruh, Anadolu Kültürü
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın konusunu Anadolu Kültüründe Şifahaneler'inde ne tür tedavilerin ve manevi bakım uygulamalarının kullanıldığı oluşturmaktadır. Manevi bakımın“Ruh”ile bağlantılı olması sebebiyle girişte ruh kavramı, Kur'an ayetleri ve Hadisler ile açıklanmıştır. Ayrıca Felsefe, Tasavvuf ve Psikoloji bilimleri ile ruh kavramını ele aldık. Birinci bölümde ise şifa kavramını ve Hz. Peygamberin manevi bakım uygulamalarını inceledik. İkinci bölümde ise İslam toplumlarındaki şifahanelerde uygulanan tedaviler ve manevi bakım uygulamalarını ve devamı olarak Osmanlı'da uygulanan kokular ile tedavi, macunlar ve su, müzik terapilerini ele aldık.
Özet (Çeviri)
The main topic of this study is: ''Health Centers in the Anatolian Culture. Because of the strong link between Spiritual Care and ''The Soul'' we began with the explanation of the main concept, namely the soul in the light of the Qur'an and the words of the Prophet Muhammad. Likewise, we mentioned the delicate status of the soul according to differentsciences like: Philosophy, Sufism and Psychology. İn the second chapter, we began to give information concerning the treatments and the primary spiritual care practices in different İslamic societies. Then we gave clearexamples of the treatments wich were applied in the Ottoman period; treatment by specific odors, by different kinds of pastes, by water and by music. KEYWORDS: Health Centers, Spiritual Care, The Soul, Anatolian Culture.