Anadolu kültüründe sünnet'in etkisi
The impact of the sunnah on Anatolian culture
- Tez No: 816319
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Kültür, Hadis, Sünnet, Örf, Adet, Gelenek, Anatolia, Culture, Hadith, Sunnah, Custom, Traditions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 498
Özet
“Anadolu Kültüründe Sünnet'in Etkisi”başlıklı bu araştırmada, Türklerin Anadolu coğrafyasına yerleşmesi ile başlayan ve günümüze kadar gelen tarihî süreçte ortaya çıkan maddî ve mânevî değerler ile örf, adet ve gelenekler üzerinde Hz. Peygamber'in sünnetinin yeri ve etkisi tespit edilmektedir. Araştırma, giriş ve dört bölüm ile bu bölümlerdeki toplam 175 başlıktan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tez başlığını oluşturan Anadolu, kültür ve sünnet kavramlarının anlamları ile ilişkileri açıklanmıştır. İnsanın, en genel tasnife göre maddî ve mânevî olmak üzere iki yönü vardır. İlk iki bölümde, mânevî yönüne karşılık gelen inanç ve ibadetlerin örf, âdet ve gelenekler üzerindeki tezahürleri, diğer iki bölümde ise adâlet, doğruluk, cesâret, yardımseverlik gibi bireysel ve toplumsal değerler ile hayatın geçiş evreleri olarak ifade edilmekte olan doğum, evlilik ve ölüm süreçleriyle ilgili örf, âdet ve gelenekler ele alınmıştır. Bahsi geçen hususlarda Hz. Peygamber'in hadisleri, Buhârî ve Müslim'in Sahih'leri başta olmak üzere öncelikle Kütüb-i Sitte kaynaklarından araştırılmış, buralarda bulunamayan hadisler için araştırmanın sonundaki Kaynakça'da yer alan diğer hadis eserlerine müracaat edilmiştir. Araştırmada orijinal metin ve tercümesi ile 356 rivayete yer verilmiştir. Bazı rivayetler sadece tercüme olarak bir kısmı ise konuyla ilgisi bakımından atıfta bulunulmak suretiyle toplam 608 rivayete atıf yapılmıştır. Bu rivayetlerin %90'a yakın bir oranının hadis alimlerince“Sahih”ve“Hasen”olarak nitelenen hadislerden, az bir kısmının ise“Zayıf”kabul edilen rivayetlerden oluştuğu ve sonuç olarak Anadolu kültürünün genel itibariyle, Hz. Peygamber'den nakledilen sahih rivayetlerle şekillendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“The Impact of Sunnah in Anatolian Culture,”aims to identify the place and impact of the Sunnah (traditions) of Prophet Muhammad (peace be upon him) on the material and spiritual values, customs, traditions, and practices that have emerged throughout the historical process from the settlement of Turks in the Anatolian region to the present day. The research consists of an introduction and four sections, comprising a total of 175 headings. In the introduction section, the meanings and relationships of the terms Anatolia, culture, and Sunnah, which constitute the thesis title, are elucidated. According to the broadest classification, human beings have two dimensions: material and spiritual. In the first two sections, the manifestations of beliefs and worship corresponding to the spiritual aspect on customs, traditions, and practices are discussed, while the other two sections address customs, traditions, and practices related to individual and societal values such as justice, truthfulness, courage, and generosity, as well as life's transitional stages of birth, marriage, and death. In these matters, the sayings of Prophet Muhammad (hadiths), primarily sourced from the Kutub al-Sittah, including the Sahih collections of Bukhari and Muslim, are researched. For hadiths not found in these collections, reference is made to other hadith works listed in the Bibliography at the end of the research. The original texts and translations of 356 narrations are presented in the study. While some narrations are solely presented as translations, others are referenced in relation to their relevance, resulting in a total of 608 citations. It has been determined that nearly 90% of these narrations are from hadiths classified as“Sahih”(authentic) and“Hasan”(good) by hadith scholars, with a small portion being from narrations considered“Da'if”(weak). As a result, it has been concluded that Anatolian culture, in general, has been shaped by authentic narrations transmitted from Prophet Muhammad.