Attilâ İlhan'ın romanlarında Kuva-yı Milliye düşüncesi
Kuva-yı Milliye thought in Attilâ İlhan's novels
  1. Tez No: 530791
  2. Yazar: BEKİR OZAN ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Attilâ İlhan, Kuva-yı Milliye Düşüncesi, Kemalizm, Sosyalizm, Attilâ İlhan, Kuva-yı Milliye Thought, Kemalism, Socialism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 398
Özet
Bu çalışmada, Kuva-yı Milliye düşüncesinin Attilâ İlhan'ın romanlarına yansıyışı incelenmiştir. Türk edebiyatı ve düşünce tarihinde kendine özgü bir siyasal kuram oluşturabilmiş nadir isimlerin başında gelen İlhan, Kuva-yı Milliye düşüncesini, ilk kez 1950'li yıllarda, Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal ve sosyal sorunlardan kurtulabilmesi için ileri sürmüştür. Bir yanıyla Kemalizme yaslanıp diğer yanıyla da sosyalizmi amaçlayan Kuva-yı Milliye düşüncesinde, nihai hedef, toplumsal ve iktisadi eşitliğin sağlandığı, antiemperyalist, antikapitalist ve tam bağımsız bir Türkiye'dir. Bilimsel düzeyde Attilâ İlhan'ın edebiyatçılığı ve düşünürlüğüyle ilgili birçok araştırma yapılmış olsa da, söz konusu araştırmalarda İlhan'ın edebî ve düşünsel eserlerinin bütüncül bir yaklaşımla incelenmediği, özellikle de yazarın romanlarını Türkiye'ye/Türk halkına özgü bir çözüm yolu sunmak için yazmış oluşunun üzerinde yeterince durulmadığı görülmektedir. Ele alınan çalışma, bu eksikliği giderme amacındadır. Üç ana bölümden oluşan çalışmanın“Attilâ İlhan'ın Hayatı ve Eserleri”başlıklı ilk bölümünde, İlhan'ın yaşam öyküsünden hareketle fikirsel dönüm noktaları açıklanırken,“Kuva-yı Milliye ve Attilâ İlhan”başlıklı ikinci bölümde de, Kuva-yı Milliye'nin tarihsel tanımı ve İlhan'ın Kuva-yı Milliye düşüncesinin esasları ortaya konulmuştur. Çalışmanın üçüncü ve son bölümü olan“Attilâ İlhan'ın Romanlarında Kuva-yı Milliye Düşüncesi”başlığında ise, yazarın Kuva-yı Milliye düşüncesini romanlarında işleyişi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, reflection of Kuva-yı Milliye thought on Attilâ İlhan's novels has been examined. Being leading figure among rare names who has political theory for his own in Turkish literature and history of thought İlhan put forward Kuva-yı Milliye thought for the first time at 1950's to get rid of political and social problems Turkey had. On the Kuva-yı Milliye thought based on Kemalism and aiming socialism, final target is anti-emperialist, anti-capitalist and fully independent Turkey which provides social and economic equality. Although Attilâ İlhan's literary and thinking personality has been researched from scientific perspective, in these researches it has been seen that İlhan's literary and intellectual works had not been examined under a holistic perspective and it had not been noted that he wrote his novels especially for a solution appropriate for Tur-key/Turkish people. This work is set to be fulfill this lack. Consisted of three main chapters, at the first chapter of this work under the title of“Attilâ İlhan's Life and Works”departing from İlhan's life story, while milestones of his thought has been explained, second chapter under the title of“Kuva-yı Milliye and Attilâ İlhan”, historical definition of Kuva-yı Milliye and foundations of İlhan's Kuva-yı Milliye thought had been put forward. At third and last chapter of the work whose title is“Kuva-yı Milliye Thought in Attilâ İlhan's Novels”work of Kuva-yı Milliye thought in his novels had been dealt with.