Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e Polis Gazetesi ve Polis Mecmuası'na göre suç ve ceza
Crime and punishment in Ottoman Police Newspaper and Police Journal from Constitutional Monarchy to Turkish Republic
  1. Tez No: 531041
  2. Yazar: MEHMET PARLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Polis Mecmuası, Polis (gazetesi), Suçla Mücadele, Suç, Ceza, Ottoman Police Journal (Polis Mecmuasi), Ottoman Polis Newspaper (Polis), Combatting Crime, Crime, Punishment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmanın amacı, Tanzimat Fermanı sonrasında başlayan reform sürecinin tam manası ile sonuçlarının alınmaya başladığı İkinci Meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilanı arasındaki süreç içerisinde, Polis teşkilatının bu sürece karşı takındığı tavır, duygu ve düşüncelerini tespit etmeye çalışarak suç ve ceza hususlarındaki durumlarını anlamak, açıklamak ve bu konuda yapılacak çalışmalara katkı sağlamaktır. Çalışma, 1908-1923 yılları arasındaki bu reform sürecinde, Türk polis teşkilatının yayın organları olan Polis (1911-1912) ve Polis Mecmuası (1913-1923) adlı iki süreli yayın içerisinde suçla mücadele ve ceza adaletini sağlanması hususlarını incelemiştir. Polis Mecmuası 1923 yılından sonra da basılmaya devam etmişse de, çalışma kapsamında bu derginin 1923 yılından sonraki nüshaları değerlendirmeye alınmamıştır. Çalışma kapsamında, bu süreç içerisinde“Polis”adlı gazete ve“Polis Mecmuası”adlı dergi nüshalarındaki birçoğu Avrupa polis teşkilatında polislik ve kriminalistik konularında ün salmış olan yazarların eserlerinin çevirisi olan makaleler ve hatıratlar, suç olayları hakkında dönemin polisi tarafından tutulan tutanaklar, raporlar vb. resmi yazışmalar içerik analizi araştırma yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada, öncelikle suç ve ceza kavramları üzerinde durulmuştur. Bir sonraki bölümde Osmanlı'da suç ve ceza ile ilgili hukuki düzenlemeler ve son dönem adliye teşkilatı incelenmişitr. Diğer bir bölümde ise Polis gazetesi ve Polis Mecmuası'nın tarihçesinden bahsedilerek şekil, içerik, bölüm ve hedef bakımından bu yayınların analizi yapılmıştır. Dördüncü bölümde, bu gazete ve mecmua suç ve ceza konuları bağlamında incelemeye tabi tutulmuştur. Son bölümde ise, bu teorik kısımların uygulama safhası olarak da değerlendirebileceğimiz ve polis teşkilatının ve suçla mücadelenin bir aynası niteliğinde olan, tutanaklar, raporlar ve suç istatistikleri incelenerek, meydana gelen suç olayları okuyucuya aktarılmış ve suç istatistikleri üzerinden bu reform sürecinde suç işleme oranlarının ne durumda olduğunun analizi yapılmıştır. Çalışmanın iddiası, suç oranlarında artış görülse de, polis teşkilatının her geçen gün suç önleme ve suçla mücadele teknikleri açısından kendini geliştirdiğidir. Bunun yanında Osmanlı'nın son dönemindeki Batı hayranlığı taraftarlarının da etkisiyle polis teşkilatında Avrupa polis teşkilatlarına olan hayranlık açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of this work is understood of the reformation process of criminal justice and Ottoman police between the dates of the Constitutional Monarchy and Turkish Republic(1908-1923). With this work, we can understand and explain feelings and behaviors of the Turkish/Ottoman Police Department about crime and punishment, criminal justice and criminal surveillance processes. This study may also help and support researchers in this subject. In this work, we focused on the Polis (1911-1912) newspaper and Polis journal named Polis Mecmuası (1913-1923) and their essays about crime and punishment, combatting crime and criminal justice. Polis Mecmuasi was continued after year 1923 but it is not included in the scope of this research. In first part of this research, concept of crime and punishment has been discussed and police and judgement departments have been studied through. Then, in the second part of research, history of periodicals of police explained and their shape, content, parts and aims have been analysed. The third part of research focused essays about crime, criminals and punishment in the periodicals and their analysis. And in the last part, essays, news or reports about incidents and statistics in this periodicals have been analysed. İt is claimed in this work that although there is an increase in crime rates, the police organization developed itself day by day in terms of crime prevention ve combatting crime techniques. Beside this it is clearly observed that influenced by Western admirers in the late Ottoman period, there is an admiration for European Police Organisations in Turkish Police Organisation.