Hydration behavior and strength development of mineral admixture incorporated calcium aluminate cements
Mineral katkılı kalsiyum alüminat çimentosunun hidratasyon davranışı ve dayanım gelişimi
  1. Tez No: 531097
  2. Yazar: KADİR CAN ERKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum Alüminat Çimentosu, Granüle Yüksek Fırın Cürufu, Uçucu Kül, Hidratasyon, Dayanım, Calcium Aluminate Cement, Ground Granulated Blast Furnace Slag, Fly Ash, Hydration, Strength
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kalsiyum alüminat çimentoları (KAÇ) erken yüksek dayanıma sahiptirler ve yüksek hidratasyon ısısı açığa çıkarırlar. Öte yandan, yüksek sıcaklıklarda ve rutubetli ortamda hidratasyon ürünleri dönüşüme uğrayarak, gözenekli bir yapı oluşturarak, bağlayıcı özelliklerini önemli ölçüde kaybedebilmektedirler. Söz konusu dayanım kayıplarını önlemenin yollarından birisi KAÇ'ı granüle yüksek fırın cürufu ve uçucu kül gibi mineral katkılarla birlikte kullanmaktır. Bu bağlamda, bu çalışmanın ana amacı mineral katkılar ekleyerek mekanik olarak kararlı bağlayıcı kombinasyonları elde etmektir. Bu mineral katkıların farklı sıcaklıklarda kürlenmiş KAÇ içeren çimento hamurları ve harçlarının hidratasyonuna ve dayanım gelişimine etkileri kalorimetri, XRD ve dayanım deneyleriyle belirlenmiştir. Hidratasyon reaksiyonlarının yüksek sıcaklıklarda daha hızlı gerçekleştiği bulunmuştur. Çimento karışımında uygun miktarda öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu bulunmasının farklı kür sıcaklıklarında dayanım kayıplarını engelleme açısından faydalı olduğu ortaya çıkmıştır, ancak buna benzer açık bir etki uçucu kül içeren bağlayıcılarda gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Calcium aluminate cements (CACs) have very high early strength and high early heat evolution. On the other hand, at relatively high ambient temperatures and humidity the hydration products may convert into other products of lower binding value and porous structure which result in lower strength at later ages. In order to prevent such strength losses mineral admixtures such as ground granulated blast furnace slag and fly ash may be incorporated in CACs. In this respect, the main goal of this study was to obtain mechanically stable binder combinations by incorporating these mineral admixtures into CAC. The effects of these mineral admixtures on the hydration process and strength development of CAC blended cement pastes and mortars at different curing temperatures were investigated through calorimetry, XRD and strength tests. The hydration reactions found to be happening significantly faster at elevated temperatures. The presence of a sufficient amount of GGBFS in the blends at different curing temperatures proved to be helpful in terms of hindering strength losses, however there is not such a clear effect observed in fly ash containing binders.