İmar hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açma süresi
Term of litigation in the disputes arising from Zoning Law
  1. Tez No: 531153
  2. Yazar: BÜNYAMİN CANBOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA EBRU GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Hukuku, Dava Açma Süresi, Mülkiyet Hakkı, Danıştay, Süre Aşımı, Zoning Law, Term of Litigation, Right of Property, Council of State, Statute of Limitations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hak arama hürriyetinin, yargı nezdinde kullanım türü olan dava açma yoluna başvurulması bazı usul kurallarına bağlanmıştır. Davanın, kanunlarda gösterilen süreler içerisinde açılması gerekliliği bu kurallardan biridir. Bu kapsamda, idarenin yargısal denetimini temin amacıyla ihdas edilen idari yargı yerlerinde dava açmak da diğer yargı makamlarında olduğu gibi bir takım sürelere bağlanmıştır. İmar hukuku kapsamında tesis edilen idari işlemler diğer idari işlemlerden, işlemi tesis eden makam ve işlemin tesisinde izlenen usul yönünden farklılıklar arz etmektedir. Bu farklılıklar nedeniyle bazı imar hukuku işlemlerinin kesinleştiği tarihler de değişmektedir. Bir işlemin idari davaya konu olabilmesi için ise kesin ve yürütülebilir olması gerekmektedir. İşte kesinleşme tarihlerindeki bu değişkenlik nedeniyle bazı imar hukuku işlemlerine karşı dava açma süresinin diğer idari işlemlerden ayrı bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Öte yandan imar hukuku işlemleri ile çoğu zaman kişilerin mülkiyet hakkına doğrudan müdahale edildiği için bu işlemlere karşı öngörülen dava açma sürelerinin mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirilmesi ve yorumlanması da ayrıca önem arz etmektedir. İdari yargıda, dava açma süresinin kamu düzenine ilişkin ve hak düşürücü nitelikte olduğu dikkate alındığında konunun sadece teorik açıdan irdelenmesinin de yeterli olmayacağı açıktır. Bu nedenle imar davalarında dava açma süresine ilişkin Danıştay içtihatlarının da ortaya konulması gerekmektedir. Hak arayanlar ve uygulayıcılara faydalı olması temennisiyle üç bölüm olarak hazırlanan bu çalışmanın ilk iki bölümünde imar hukuku işlemleri ve idari yargıda dava açma süresi ile ilgili olarak genel bilgiler verilmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise imar hukukundan doğan uyuşmazlıklarda dava açma süresine ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The path to litigation of right to legal remedies, which is the type of use before the jurisdiction, is bound to certain rules of procedure. The necessity of litigation within the periods provided in the laws is one of these rules. In this scope, litigation in administrative jurisdictions that are established on the purpose of effectuating the administration's judicial review also depends on a number of periods, as it does in other judicial authorities. Administrative transactions within the scope of zoning law are different from other administrative transactions in terms of establishing authority and the procedure followed by the process. Due to these differences, effective dates of certain zoning law transactions also vary. In order for a transaction to be subject to administrative action, it must be precise and executable. Due to this variability in effective dates, it is necessary to consider the term of litigation against certain zoning law transactions separately from other administrative transactions. On the other hand, since zoning law transactions often directly interfere the property rights, evaluation and interpretation of the term oflitigation against these transactions, that are provided in laws, in the scope of property right are also important. In administrative jurisdiction, considering the term of litigation is related to the public order and have the characteristic of foreclosure, it is obvious that the only theoretical study is not enough. Hence, the decisions of Council of State with regards to the term of litigation in zoning law need to be put forward. In the first two chapters of this study which is prepared as three chapters with the purpose of being beneficial to right seekers and practicers, general information is given regarding the proceedings of zoning law and the term of litigation in administrative jurisdiction. In the third and final chapter, detailed explanations on the term of litigation in the disputes arising from zoning law are included.