Taşkın ve risk alanlarının coğrafi bilgi sistemleri ile incelenmesi: Muş ili Karni deresi örneği
The observation of the flood and risk areas via GIS: The example of Karni stream of Mus province
  1. Tez No: 531212
  2. Yazar: FATİH ÇAĞATAY KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sel, Taşkın, Doğal Afet, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Muş, Karni Deresi, Flood, Natural Disasters, Geographic Information System, Muş, Karni Stream
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Taşkınlar can ve mal kaybına neden olan doğal afetlerden birisidir. İnsanoğlu varoluşundan bu yana taşkın tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Fakat bu felaketi kontrol edebilmek amacıyla araştırma ve mücadelesini sürdüregelmişlerdir. Taşkınlar, ülkemiz de dâhil tüm dünyada etkili olmakta ve ciddi boyutlarda can ve mal kaybına neden olabilmektedir. Türkiye jeolojik yapısı itibari ile eğimi yüksek bir coğrafyaya sahiptir. Bu durum meteorolojik olayların jeolojik koşullarla birleşmesiyle doğal afet durumuna elverişli bir yapı oluşturmaktadır. Teknik olarak çoğu zaman afetlerin önlenebilmesi mümkün olmayıp gerekli önlemler alınarak oluşabilecek can ve mal kaybının asgari düzeyde tutulması yoluna gidilmelidir. Bu çalışma ile coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılarak sel felaketi yaşanması durumunda oluşabilecek en kötü senaryolar üzerinden risk alanları belirlenecektir. Böylece şehir planlamalarının bu senaryolar doğrultusunda yapılarak felaket anında maddi ve manevi kayıpların en aza indirilmesi sağlanabilecektir. Bu çalışmada uygulama, Karasu Nehri'nin bir kolu olan Karni Deresi'nin Muş ili Merkez ilçesinden geçen kısmında ki yapısal alanda yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Floods are one of the natural disasters that causes loss of life and property. From existence, the humanbeing has been facing threat of flood. Nevertheless, in order to control these disasters they have been kept on researching and struggling with them. Floods have been influential throughout the world, including our country and could be the cause of significant amounts of life and property losses. Due to its geological structure, Turkey has inclined geograpy. The meteorological events together with geological conditions, generate a situation is suitable for natural disasters. Technically it cant be possible to prevent natural disasters so that necessary precautions should be taken in order to minimize the losses. With this study, risky areas in the worst scenario, will be determined in case of probable flood disasters by the help of GIS. Thus, providing city planning has been made in accordance with these scenarios, so that aims to minimize the risk of physical and intangible losses at disaster moment. The application in the study has been practiced in the structural area of the Karni Stream, is a branch of Karasu River, passing through central district of the Muş city.