Makarnalık buğday genotiplerinin Adıyaman koşullarındaki performansı
Performance of durum wheat genotypes in Adiyaman conditions
  1. Tez No: 531216
  2. Yazar: MEHMET FATİH OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: durum wheat, genotype, yield, yield components
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırma, Adıyaman koşullarına uygun makarnalık buğday genotiplerinin belirlenmesi amacıyla, 2016-2017 üretim sezonunda yürütülmüştür. Araştırmada Zenit, Ege-88, Burgos, Perre, Tüten, Özberk,Zivago, Fuatbey, Şölen vePinzon ticari çeşitleri yanında 8 hat olmak üzere toplam 18 genotip kullanılmıştır. Deneme şansa bağlı tam bloklar deneme planına göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Sap uzunluğu, başak boyu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, bin tane ağırlığı ve toplam verim yönünden genotipler arasındaki farklar önemli bulunmuş,sap uzunluğu 73.0-93.5 cm,başak boyu 6.6-9.1 cm,başaktaki tane sayısı 37.0-55.8,başaktaki tane ağırlığı 1.425-2.050 g, bin tane ağırlığı 31.35-44.20 g, toplam verim 1695-2070 kg/da arasında değişmiştir. Hasat indeksi ve tane verimi yönünden genotipler arasındaki farklar önemli olmamış, hasat indeksi % 21.9-29.4, tane verimi 412.2-543.5 kg/da arasında değişmiştir. Tek yıllık araştırma sonuçlarına göre başak boyu ve başaktaki tane sayısı yönünden Aday-7, bin tane ve başaktaki tane ağırlığı yönünden Aday-23, tane verimi yönünden Aday-18genotipininümitvarolduğu söylenebilir. Ancak daha güvenilir sonuçlara ulaşabilmek için uzun süreli araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelimeler; makarnalık buğday, genotip, verim, verim unsurları
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine durum wheat varieties to be adapted to Adıyaman's conditions during 2016-2017 crop season. The totally 18 genotypes including Zenit, Ege-88, Burgos, Perre, Tüten, Özberk, Zivago, Fuatbey, Şölenand Pinzon registered cultivars and 8 lines were used in the research. The experimental design was randomized complete block design with four replications. The differences among genotypes for plant height, spike length, grain number and weight per spike, one thousand grain weight and biomass were significant and they ranged between 73.0-93.5 cm, 6.6-9.1 cm, 37.0-55.8, 1.425-2.050 g, 31.35-44.20 g and 16950-20700 kg/ha, respectively. The differences among genotypes for harvest index and grain yield were not significant and they changed between % 21.9-29.4 and 4122-5435 kg/ha respectively. According to one-year research results, it is possible to say that Aday-7 was promising genotype for spike length and grain number per spike, Aday-23 for one-thousand grain weight and grain weight per spike, Aday-18 for grain yield. However, thelong term-research is required to reach more reliable results.