Kanadalı ve Türk üniversite öğrencilerinin öz anlayış, merhamet ve duygusal zekalarının karşılaştırılması
Compression between; Canadian and Turkish students, self compassion, compassion,emotinal intelligence
  1. Tez No: 531309
  2. Yazar: SERAY YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Compassion, Emotional İntelligence, Self Compassion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma sosyo-demografik özelliklere göre Kanadalı ve Türk üniversite öğrencilerinin öz anlayış, duygusal zeka ve merhamet duygularının arasında fark olup olmadığını araştırmaktadır. Araştırma 10 yıldan fazla süredir Kanada'da yaşamak koşuluna bakılarak; Toronto ve Ryersen üniversitesindeki öğrencilerle, Türkiye'de yaşayan İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'ndeki üniversite öğrencileri ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan üniversite öğrencileri; psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, mühendislik, hukuk, tıp, işletme bölümünde okuyan kişilerden oluşmaktadır. Araştırmada Kanadalı öğrencilere uygulama yapılırken Öz Anlayış ölçeği, Duygusal Zeka Ölçeği, Merhamet ölçeklerinin yabancı versiyonları kullanılmıştır. Türkiye'de ise Tükçeye adapte edilmiş, geçerliliği ve güvenirliği yapılmış ölçeklerin Türkçe versiyonları kullanılmıştır. Araştırma verileri Spss 23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma analizlerinde T-testi, Korelasyon analizi, Çok yönlü varyans analizi ve Manova yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları Türk üniversite öğrencilerinin öz anlayış düzeylerinin, Kanadalı üniversite öğrencilerinin öz anlayış düzeylerinden daha yüksek olduğu yönündedir. Aralarındaki fark istatiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka ölçeği alt ölçeği olan sosyallik ülkeye göre farklılaşmaktadır. Türkiye'de yaşayan katılımcıların puan ortalaması Kanada'da yaşayan katılımcıların puan ortalamasından anlamlı biçimde yüksektir. Merhamet Ölçeğinin alt ölçekleri; sevecenlik, umursamazlık, bağlantısızlık ve ilişki kesme yaşanılan ülkeye göre farklılaşmaktadır. Türkiye'de yaşayan katılımcıların sevecenlik alt ölçeği puan ortalaması Kanada'da yaşayan katılımcıların sevecenlik alt ölçeği puan ortalamasından anlamlı biçimde yüksektir. Kanada'da yaşayan katılımcıların umursamazlık, bağlantısızlık ve ilişki kesme alt ölçekleri puan ortalaması Türkiye'de yaşayan katılımcıların umursamazlık, bağlantısızlık ve ilişki kesme viii alt ölçekleri ortalamasından anlamlı biçimde yüksektir. Ülke ve sınıf düzeyi değişkenine ilişkin sosyallik, duygusal zeka genel ve ilişki kesme alt ölçekleri puan ortalaması arasında anlamlı derecede fark bulunmuştur. Bununla birlikte duygusallık, sevecenlik ve bilinçli farkındalık alt ölçekleri, kadın katılımcıların puan ortalaması, erkek katılımcıların puan ortalamasından anlamlı şekilde yüksektir. Umursamazlık, bağlantısızlık ve ilişki kesme alt ölçekleri ise, erkek katılımcıların ortalaması, kadın katılımcıların ortalamasından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Anahtar Kelime: Duygusal Zeka, Öz Anlayış, Merhamet
Özet (Çeviri)
This research examines; Canadian and Turkish university students' differences in self-compassion, emotional intelligence and the level of compassion, due to their socio-demographic characteristics. Field research is made with Canadian students from Toronto University and Ryersen University with the required condition of more than 10 years living in Canada and Turkish students from Istanbul Arel University, Istanbul Kültür University ve Sabahattin Zaim University living in Turkey. The participant university students are studying in fields of; Psychology, Psychological Counseling, Engineering, Law, Medicine and Business Administration. The research used; Self-Compassion Scale, Emotional Intelligence Scale and Compassion Scale for Canadian students. While in Turkey, the Turkish adapted versions of same scales, with proven validity and reliability were used. Research data were analyzed with the use of SPSS 23 software. In the analysis; T-Test, Correlation Analysis, Versatile Variants Analysis and Manova methods were used. The research shows that Turkish university students has higher level of self-compassion than Canadian university students. The difference between them are found statistically reasonable. The social sub-scale of emotional intelligence scale of university students differs by Country. The participants live in Turkey have significantly higher average points than the participants living in Canada. The sub-scales of Compassion Scale, namely kindness, recklessness, irritation and disengagement differs by Country. Average kindness sub-scale points of Turkish participants are significantly higher than Canadian participants. The participants from Canada have significantly higher points in; recklessness, irrelation and disengagement sub-scales than participants from Turkey. There are significant differences found in the point averages of social, emotional intelligence and disengagement sub-scales related to Country and social class level. Likewise, female participants had higher average points than male participants in the sensuality, kindness and x conscious awareness sub-scales. On the other hand, male participants had higher average points than female participants in the recklessness, irrelation and disengagement sub-scale.