Türkiye'deki taekwondo ve karate sporcularının narsist kişilik özellikleri, mizaç tipleri ve saldırganlık düzeylerinin araştırılması
A research on the aggression levels, temperament, and narcissistic personality traits of taekwondo and karate athletes in Turkey
- Tez No: 531331
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ FERUDUN DORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Temaslı spor, Temassız spor, Dövüş sporları, Contact sport, Non-contact sport, Martial arts
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de karate ve taekwondo branşlarının temaslı ve temassız disiplinlerinde spor yapan bireylerinin narsist kişilik özellikleri ile mizaç tiplerinin, saldırganlık düzeyleri üzerine etkisi olup olmadığının incelenmesi ve bunların birbirleri ile ilişkilerinin ortaya konmasıdır. Araştırma örneklemini, 18 yaş ve üzeri ,159 kadın; 182 erkek, ulusal ve/veya uluslararası turnuvalarda yarışmış, karate (kumite, kata) ve taekwondo (poomse, kyorugi) sporcularından oluşmuştur. Katılımcılara kişisel bilgi formu, Narsistik Kişilik Ölçeği, Dokuz Tip Mizaç Ölçeği ve Saldırganlık Envanteri yüz yüze görüşme tekniği ile uygulatılmıştır. Karate ve Taekwondo branşının belirli mizaç tiplerinde (6 ve 8) yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Karate ve taekwondo sporcularından karate sporcuların daha yüksek narsistik değere sahip olduğu tespit edilmiştir. Kata ve poomse disipliniyle ilgilenenler için narsistik kişilik özelliklerinin alt boyularında farklılaşma söz konusudur. Kumite disiplini ile uğraşan karate sporcuları kyorugi disipliniyle ilgilenen taekwondo sporcularına göre narsistik kişilik özelliklerinin alt boyularının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca taekwondo branşının karate branşına göre daha yüksek edilgen saldırganlık davranışını sergilediği tespit edilmiştir. Korelasyon analizleri sonucunda yıkıcı saldırgan davranışın artması narsistik kişilik özellikleri ve üstünlük, otorite, teşhircilik, sömürücülük, hak iddia etme, kendine yeterlilik alt boyutlarının etkilerini azaltacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak kyorugi disiplini ile ilgilenen taekwondo sporcularının yüksek edilgen saldırganlık eğiliminde olduğu ve karate sporcularının daha yüksek narsisizm özelliklerine sahip olduğu çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to study whether or not the narcissistic personality traits and the temperament types of the individuals, who perform contact and no-contact disciplines in karate and taekwondo branches in Turkey, have impact on their level of aggression; and also aims to reveal their relationship with each other. Research samples were created from 159 women and 182 men karate (kumite, kata) and taekwondo (poomse, kyorugi) athletes, who are either 18 years old or above and competed in national and/or international tournaments. Personal Information Forms, Narcissistic Personality Inventory, Nine Types Temperament Scale and Aggression Inventory were applied to the participants via face to face interview technique. It was observed that karate and taekwondo branches were concentrated on certain temperament types (6 and 8). It was also observed that compared to taekwondo athletes karate athletes have higher narcissistic values. There is a differentiation in sub-dimensions of the narcissistic personality traits for the athletes, who perform kata and poomse disciplines. Moreover, it was also observed that taekwondo branch has showed more passive aggression behaviour than karate branch. As a result of correlation analyses, it was observed that the increasement of destructive aggressive behavior decreases the effects of the sub-dimensions of the narcissistic personality traits, supremacy, authority, exhibitionism, exploitation, demanding and self-sufficiency. To sum up, it can be deduced that taekwondo athletes, who perform kyorugi discipline have a tendency to experience high passive aggression; and karate athletes have higher narcissistic traits than the others.