Hemodiyaliz hastalarında nütrisyonel belirteçlerin ve vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional markers and body composition in hemodialysis patients
- Tez No: 531330
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Beslenme Durumu, Malnutrisyon, Subjektif Global Değerlendirme, Hemodialysis, Nutritional Status, Malnutrition, Subjective Global Assessment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, hemodiyaliz hastalarında beslenme durumunu değerlendirmek, yetersiz beslenme ile vücut kompozisyonu ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. İzmir'de bir diyaliz merkezinde yapılan bu kesitsel çalışmaya, yaşları 18-75 yıl arasında değişen 102 (51 kadın ve 51 erkek) kronik hemodiyaliz hastası katılmıştır. Çalışmaya katılan hastaların kişisel bilgileri, hastalık ve tedavilerine ait bilgileri, rutin biyokimyasal tetkikleri, vücut kompozisyon monitörü sonuçları alınmış, antropometrik ölçümleri ve Subjektif Global Değerlendirme (SGD) yapılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 20.0 programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde yüzdelik, ortalama, standart sapma, Independent Samples t- testi, Mann-Whitney U testi ve Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Malnütrisyonlu hastaların, iyi beslenmiş hastalara göre BKİ, yağ doku indeksi (FTİ), vücut yağ oranı, adipoz doku kütlesi, üst orta kol çevresi ve triseps deri kıvrım kalınlığı daha düşük bulunmuştur (p0.05). Bu sonuçlara göre, hemodiyaliz hastalarının nütrisyonel durumunun bazı antropometrik ölçümler ve biyokimyasal parametrelerle ilişkili olduğu görülmüştür. Malnütrisyon gelişimi açısından risk altında olan bu hastaların beslenme durumlarının takibinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to evaluate nutritional status, to investigate the relationship between malnutrition and body composition and biochemical parameters in hemodialysis patients. 102 (51 female and 51 male) chronic hemodialysis patients aged between 18 and 75 years participated in this cross-sectional study in a dialysis center in Izmir. Personal information, information about diseases and treatments, routine biochemical test, body composition monitor results of patients were taken. Antropometric measurements and Subjective Global Assessment (SGA) were applied on patients. Data of the study were analyzed with SPSS 20.0 program. Percentile, mean, standart deviation, Independent Samples t-test, Mann-Whitney U test and Pearson correlation coefficient were used in the analysis of data. The level of significance was accepted as p0.05), whereas triglyceride, total cholesterol, LDL, bicarbonate, uric acid and URR levels were significantly different between malnourished and well-nourished patients (p0.05). These results suggest that the nutritional status of hemodialysis patients is related to some anthropometric measurements and biochemical parameters. The follow-up of nutritional status of these patients, which are at risk for malnutrition is thought to be important.