Sosyal medya ve geleneksel medyanın marka bilinirliği etkisi açısından karşılaştırması: Türkiye'de üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
Comparison of social media and traditional media in terms of influence on brand awareness: A study on university students in Turkey
  1. Tez No: 531610
  2. Yazar: SYED IKRAM AKBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL AKSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Tarafından Oluşturulan Sosyal Medya, Firma Tarafından Yaratılan Sosyal Medya, Geleneksel Medya, Marka Bilinirliği, Firm Created Social Media, User Generated Social Media, Traditional Media, Brand Awareness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez, sosyal medya ve geleneksel medyanın marka bilinirliği üzerindeki etkilerine göre karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Tezin odak noktası, sosyal medya pazarlamasının, geleneksel medya pazarlamasına marka bilinirliği konusunda üstün olup olmadığı sorusunu cevaplamaktır. Araştırma, Türkiye'de cep telefonu sektörü üzerine gerçekleşmiştir ve İzmir şehri örnek kitle olarak alınmıştır. Analiz için veri toplamak amacıyla farklı ölçeklerle anket geliştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, iki tür sosyal medya pazarlama kaynağından birinin, yani kullanıcı tarafından oluşturulan sosyal medya pazarlamasının, geleneksel medya pazarlama araçlarından daha etkili olduğunu göstermiştir. Ancak, firma tarafından yaratılan sosyal medya pazarlamasının etkili olmadığı düşünülmektedir. Bu tezin sonuçları, sosyal medyanın marka bilinirliği oluşturmak için önemli bir araç haline geldiği sonucuna varmıştır. Geleneksel medya cazibesini kaybediyor ancak, pazarlamacılar geleneksel medyanın pazarlama sürecindeki önemli rolünü hala görmezden gelemezler. Tüketiciler arasında optimum düzeyde olumlu izlenim ve marka bilinirliği oluşturmak için sosyal medya ve geleneksel medya pazarlama araçlarını uygun bir kombinasyonla birleştiren entegre bir pazarlama stratejisinin izlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to compare social media and traditional media on the basis of their influence on brand awareness. The focus of the thesis is to answer the question that if social media marketing is dominating over traditional media marketing in terms of brand awareness or not. The research was conducted on the mobile phone industry of Turkey and Izmir city was taken as a sample population. Questionnaire was developed through different scales to collect data for analysis. The findings of the research demonstrated that one of the two types of social media marketing source i.e. user generated social media marketing is more effective than traditional media marketing tools. However, firm-created social media marketing is deemed not to be effective. The results of this thesis lead to the conclusion that social media is becoming an important tool for creating brand awareness. Although traditional media is losing its charm but marketers still cannot ignore the significant role of traditional media in marketing process. It is suggested to pursue an integrated marketing strategy which incorporates social media tools and traditional media tools of marketing in a suitable combination to generate an optimum level of positive impression and brand awareness among the consumers.