Yerel halkın turizmin etkilerine yönelik algısı ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki: İzmir ili örneği
The relationship between the local people's perception impacts of tourism with personality characteristics: The İzmir province example
  1. Tez No: 531878
  2. Yazar: BARIŞ TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm etkileri, Yerel Halk, Kişilik Özellikleri, İzmir, Tourism, Tourism Perception, Residents, Personality Characteristics Izmir
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Turizm, bir bölgenin ekonomik açıdan gelişmesi için önemli bir unsurdur. Fakat turizm bir yandan gelişmeye katkıda bulunurken, diğer yandan o yeri ekonomik, çevresel ve sosyokültürel yönden olumlu ve olumsuz yönde etkilemektedir. Bu etkilere en çok maruz kalan ise o bölgede yaşayan yerel halktır. Bu nedenle yerel halkın turizme bakışı ve turizmi nasıl algıladığı önem arz etmektedir. Yerel halkın istek, ihtiyaç ve beklentilerini bilmek o bölgenin turizm planlayıcıları için önemli ve gereklidir. Yerel halkı yakından tanımanın yolu da bireylerin nasıl bir kişilik özelliğine sahip olduğunu ve hangi kişilik özelliğine sahip bireyin turizmi nasıl algıladığının bilinmesidir. Bu çalışmada yerel halkın turizm etkilerine yönelik algısı ile kişilik ve demografik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda İzmir merkezde ikamet eden 410 kişiden oluşan örnekleme grubuna anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 Paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Yerel halkın turizm etkilerine yönelik algısı ile kişilik ve demografik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı test edilmiştir. Testler sonucunda turizm etlilerine yönelik algı ile cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism is an important element for a place in terms of economic development. While it contributes to development it affects positively and negatively in terms of economic, environmental and sociocultural. The most affected by these effects is the residents living in that area. For this reason, it is important that how residents perceive tourism and their prespective on it. Knowing the desires, needs and expectations of residents is necessary for the region's tourism planners. The way of getting to know the residents closely is to understand what personality characteristics has individual and how tourism is percevied by which the personality characteristic. In this study, the relationship between resident's perception of tourism effects of and their personality and demographic characteristics was examined. In accordance with this purpose, it was conduted a poll for sample group consisted of 410 resident's in İzmir province. The resulting data has been analyzed with SPSS 21.0 package program. It has been tested whether there is a significant difference between the perception of tourism effects of residents and their personality and demographic characteristics. As a result of the tests, it was understood that there was a significant difference between perception of tourism effects and gender, age, marital status and educational status variables.