Uluslararası havacılık ve savunma endüstrilerinde Ar-ge yatırımlarını belirleyen faktörler
Factors determining R&D investments of international aerospace and defense industries
  1. Tez No: 531939
  2. Yazar: SELÇUK MUSTAFA TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÖZTÜRKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık ve Savunma Endüstrileri, AR-GE Yatırımları, Panel Veri Analizi, OECD, Aerospace and Defense Industries, R&D investments, Panel Data Analysis, OECD
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez uluslararası havacılık ve savunma endüstrilerinde araştırma – geliştirme (AR-GE) yatırımlarını belirleyen faktörler üzerine uygulamalı bir çalışmadır. Çalışma, AR-GE ve ilgili kavramları, ARGE' nin yenilik ve teknoloji ile ilişkisi ve bu ilişkinin ekonomik büyüme modellerinde nasıl ele alındığını tartışarak başlamaktadır. Çalışma, ikinci adımda, uluslararası havacılık ve savunma endüstrisinde pazar özellikleri ve AR-GE yatırımlarının şirketlerin rekabet gücü üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bu konuda yapılan ampirik çalışmalara sektör temelli bir uygulama katmak amacıyla, çalışma havacılık ve savunma endüstrisinde gerçekleştirilen AR-GE yatırımlarını etkileyen temel faktörleri ortaya koymaya yönelik bir ekonometrik model kurgulamakta ve tahmin etmektedir. Çalışmanın ekonometrik analiz bölümünde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkelerinde uluslararası havacılık ve savunma endüstrilerinde faaliyet gösteren 20 şirketin 2001-2015 yılları arasındaki AR-GE harcamaları, gelirleri, sermaye harcamaları, toplam varlıkları, vergi harcamaları ve istihdam ettikleri personel sayılarına ait veriler bir panel veri kurgusu içerisinde modellenmektedir. Kurgulanan ekonometrik modellerin tahmin sonuçlarına göre, teorik ve ampirik beklentiler ile uyumlu olarak, modellere dahil edilen açıklayıcı değişkenler ile AR-GE yatırımları arasında pozitif bir ilişki söz konusudur.
Özet (Çeviri)
This thesis is an applied study on factors determining research and development (R&D) investments in international aerospace and defense industries. The study begins with a discussion of the concept of R&D, the related concepts and the relationship between R&D and innovation and technology and how this relationship is established in economic growth models. In the second phase, the study investigates the market characteristics of international aerospace and defense industries and the impacts of R&D investments on companies' competitiveness. In order to contribute to the empirical studies done on this issue with a sector-based application, the study constructs and predicts an econometric model to demonstrate the factors influencing the R&D investments in aerospace and defense industries. In the econometric analysis part of the thesis, a data set for the period between 2001 and 2015 on R&D expenses, income, capital expenditure, total assets, tax expenses and number of employees gathered from 20 companies operating in the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) countries modelled through a panel data setting. According to the estimated results of the constructed econometric models, consistent with the theoretical and empirical anticipations, there is a positive relationship between explanatory variables included in the models and R&D investments.