Fetal dönemde düşük frekanslı (50 HZ) elektromanyetik alan maruziyetinin yetişkin dönemdeki anksiyete davranışı ve anksiyete ilişkili genler üzerine olan etkisinin incelenmesi
Investigation the effect of low frequency (50 HZ) electromagnetic field exposure in the fetal period on anxiety behavior and anxiety related genes in the in adulthood
- Tez No: 531940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BERTAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biyoloji, Genetik, Biophysics, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: BDNF, pulslu elektromanyetik alan, western blot, yükseltilmiş artı labirent, BDNF, pulsed electromagnetic field, western blot, elevated plus maze
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmada amacımız gebelik döneminde maruz kalınan pulslu elektromanyetik alanın, yavruların adolesan dönemlerindeki davranışlarına ve hipokampüs dokusunda anksiyete ilişkili genlere olan etkilerini moleküler açıdan değerlendirmektir. Deneyimiz gebe sıçanlardan ve gebe sıçanlardan doğan yavru gruplardan oluşturulmuştur. Gebe gruplar; birinci, ikinci ve üçüncü gebelik haftası boyunca pulslu elektromanyetik alana maruz kalan gruplar ve her üç grup için kontrol gebe gruplarından oluşturulmuştur. Gebe sıçanlardan doğan yavrulardan oluşturulan gruplar ise gebelik süresi boyunca pulslu elektromanyetik alana maruz kalan gebelerden doğan yavru dişi ve erkek gruplar ve aynı grupların hiçbir maruziyeti olmayan kontrol gruplarını içermektedir. Yavruların anksiyete benzeri davranılarının değerlendirilmesi için yükseltilmiş artı labirent testi uygulanmıştır. Sonrasında tüm grupların hipokampüs dokularından RNA izolasyonları gerçekleştirilip, gen ekspresyonları değerlendirilmiştir. Gen ifadesinde anlamlı bir artış saptanan BDNF geninin ise western blot yöntemi ile protein ifadesi de değerlendirilmiştir. BDNF gen ifadesi için her iki grupta da gen ekspresyonuna paralel şekilde protein ifadesinde de artış gözlenmiştir. Pulslu elektromanyetik alana maruz bırakılan gebelerden doğan erkek grupta, yükseltilmiş artı labirent testinde anksiyete benzeri davranışlar gözlemlenmiştir. Moleküler düzeyde ise aynı grupta; 5-HT1A, fos, Dopamin D1 reseptörü, Grin1, Grin2a, Grin2d, Adora1 ve Adora2a genlerinin ifadelerinde baskılanma, yalnızca BDNF gen ifadesinde artış gözlenmiştir. Çalışmamızın sonuçları; elektromanyetik alan maruziyetinin gebelikte dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğunu, elektromanyetik alana maruz kalan annelerin çocuklarının anksiyeteye daha duyarlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of pulsed electromagnetic field, which is exposed during pregnancy, on behaviors of offspring during adolescence and on anxiety related genes in hippocampus tissue. Our experimental group consisted of pregnant rats and their offspring. Pregnant groups consist of rats exposed to pulsed electromagnetic fields at the first, second and third weeks of gestation, and controls of these 3 groups. On the other hand offspring groups consist of male and female rats born from pregnant rats exposed to pulsed electromagnetic field during pregnancy and as control group, male and female rats born from pregnant rats not exposed to electromagnetic field during pregnancy. To evaluate the anxiety-like behaviors of the offspring, elevated plus maze test was performed. Then, RNA isolation was performed from hippocampus tissues of all groups and gene expression was evaluated. The protein expression of the BDNF gene, which has a significant increase in gene expression, was evaluated by western blot method. Anxiety-like behaviors were observed in the elevated plus maze test in the male offspring group, who were born to female rats exposed to pulsed electromagnetic fields during pregnancy. In the same group; suppression of 5- HT1A, fos, Dopamine D1 receptor, Grin1, Grin2a, Grin2d, Adora1 and Adora2a genes and induction of BDNF gene expression were observed. According to our results; electromagnetic field exposure is an element that should be considered during pregnancy, and it can be suggested that children, whose mothers exposed to electromagnetic fields may be more sensitive to anxiety.