Uygurca kolofonların dili üzerine bir inceleme
A study on linguistic features of Uyghur colophons
  1. Tez No: 531954
  2. Yazar: ARZU ARICAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uygurlar, Eski Uygur Türkçesi, Kolofon, Uygurca Kolofonların Özellikleri, Uyghurs, Old Uyghur Language, Colophons, Features of Uyghur Colophons
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada Budist çevrede yazılan Uygurca eserlere ait kolofon kayıtları incelenmiştir. Kolofon kayıtları eklendikleri eser ve eserin yazıldığı döneme ilişkin bilgi vermesi nedeniyle Türk dili ve tarihi araştırmalarında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle birçok araştırmacı tarafından inceleme konusu olmuştur. Ancak kolofonlar üzerine yapılan çalışmalar genellikle Budist Türkçe metinlerin tarihlendirilmesi münasebetiyledir. Bu çalışma ise kolofon yazma geleneğinin tarihsel gelişimini ve Budist çevrede yazılan Uygurca kolofon kayıtlarının yapısını, içerik ve dil özelliklerini incelemeyi amaçlamıştır. İncelenen metinlerden hareketle Budist çevrede yazılan Uygurca kolofonların içerik ve dil özellikleri ortaya konulmuş Budist çevreye ait kolofonların benzer bir yapıya sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Colophon records of the works written in Uyghur within the Budhist tradition has been analyzed in this study. Colophon records are of great importance within the studies of Turkish language and history, since they provide us with valuable information on the works and the period when they were written. for this reason, colophons have been studied by many researchers. However, the studies on colophons are often associeated with the dating of Buddhist Turkish text. This study has been aimed to analyze the historical development of colophon writing tradition and structure, content and linguistic features of the colophon records of the works written in Uyghur within Budhist tradition. Content and linguistic features of the Uyghur colophons written within Budhist tradition have been studied with reference to the analyzed texts, and it has been concluded that the colophons written within Budhist tradition have similar structures.