Uygurca Altun Yaruk'a ait belgeler (301-350)
Fragments of Altun Yaruk in Uighur language (301-350)
  1. Tez No: 148754
  2. Yazar: GÜRŞAT POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVAL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dili, Eski Türkçe, Uygurca, Altun Yanık, Turfan, Şınko Seli Tutun, Suvarnaprabhasa, Budizm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Altun Yanık, Çinceden Uygurcaya Şınko Seli Tutun tarafından çevrilmiştir. Buda'nın vaazlarını içerir. Tamamına yakını bulunmuş olan eserin, en büyük nüshası Petersburg' da muhafaza edilmektedir. İncelediğimiz Altun Yaruk'a ait 50 belge, şimdi Berlin Brandenburg Bilimler Akademisi Turfan Koleksiyonunda korunmaktadır. Tezi hazırlamaktaki amacımız; incelediğimiz belgeler yardımıyla RADLOFF- MALOV yayınının sağlamasını ve onarımını yapmaktır. Çalışmamızda; Altun Yaruk'a ait bu 50 belgenin trasliterasyonu ile transkripsiyonu yapıldıktan sonra, bunlar RADLOFF-MALOV yayını ile karşılaştırıldı. Çalışmamız; GİRİŞ, METİN, DİZİN VE TIPKIBASIM olmak üzere dört bölümden meydana gelmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Altun Yaruk has been translated from Chinese to Uygur by Şinko Seli Tutun. It contains the sermons of Buddha. The greatest copy of the work has been kept in Petersburg and nearly all the pieces are avail able. 50 documents we studied on, which belongs to Altun Yaruk, are now kept in Turfan Collection in Brandenburg Serence Academy in Berlin. With this thesis, we aimed to check and correct the publication of RADLOFF- MALOW with the help of the documents we studied on. In our work, after the transliterations and the transcriptions of these documents had been done, we compared these with RADLOFF-MALOV. Our work consists of four parts: INTRODUCTION, TEXT, TNDEX and THE SAME EDITION.