Yakın çekim farkındalığının oyuncunun performansı üzerine etkisini ölçümlemek
Measuring the effect of close-up awareness on the performance of the performer
- Tez No: 532008
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KEMAL SARIKARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yakın çekim, Sinir bilim, EEG ölçümü, Kamera önü oyunculuk, Göstergeler, Kişisel alan, Proksemi, Genel çekim, Oyuncu, Close-up, neuroscience, EEG measurement, Acting for the camera, Indicators, Private space, Proxemics, General plan shooting, Performer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film ve Drama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez kapsamında yakın çekim farkındalığının oyuncunun performansı üzerine etkisinin ölçümlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında gönüllü olarak sürece dahil olan oyuncuyla genel ve yakın plan çekimlerin uygulandığı 4 ayrı kayıt alınmıştır. Bu 4 kayıttan 2'sinde oyuncuya gerçekte çekilen plandan farklı bir plan çekileceği beyan edilmiştir. Oyuncuya; 1.Genel plan çekim alınacağı belirtilmiş ancak gerçekte yakın plan çekim gerçekleştirilmiştir. 2.Yakın plan alınacağı beyan edilmiş ancak gerçekte genel plan çekim gerçekleştirilmiştir. 3.Yakın plan alınacağı beyan edilmiş, yakın plan çekim gerçekleştirilmiştir. 4.Genel plan alınacağı beyan edilmiş, genel plan çekim gerçekleştirilmiştir. Bu 4 video aracılığıyla oyuncunun yakın çekim farkındalığına sahip olduğu ve sahip olmadığı anlardaki oyunu izleyenler üzerindeki etki açısından test edilmiştir. Araştırma yöntemi olarak EEG ölçüm tekniği kullanılmış ve 48 gönüllü genel sinema seyircisinin bu yöntem aracılığıyla izledikleri videoların; dikkat, zorlanma, duygusal etki skorları ölçümlenmiş ve etkinlik skoru değerleri analiz edilmiştir. Yapılan deney sonrası görülmüştür ki; oyuncu yakın çekim farkındalığı altındayken gerçekleştirdiği performanslarda genel çekim beyanı altında gerçekleştirdiği performanslara göre dikkat ve duygusal etki parametreleri açısından seyircilerde çok daha yüksek skor elde etmektedir. Bu sonuca ek olarak beyanların ne olduğundan bağımsız olarak etkinlik skoru açısından genel plan çekimlerin yakın plan çekimlere göre daha yüksek etki yarattığı görülmektedir. Seyirciler total bir görüntüyü gördüklerinde bu durum total bir anlamın oluşmasına katkı sağlamaktadır. Yani oyuncunun bütün bedeniyle karede bulunması göstergeleri arttırdığından genel plan çekimler yakın plan çekimlere göre daha yüksek skor elde etmektedir. Maksimum gösterge ve maksimum konsantrasyon yakın çekim yapılacağının beyan edildiği ancak genel çekim yapılan anlarda oluşmaktadır. Oyuncunun yakın çekim fikri altında gerçekleştirdiği performans ve genel çekimin artan göstergeleri ile yakalanan anların seyirciler üzerinde en etkili durumu yarattığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to measure the effect of close-up awareness on the performance of the performer. Four different scenes, in which close and general shots are used with the participation of a volunteered performer, are shooted. The performer was informed about the plan of the shooting in advance but wrong plan information was told to the performer in two of these shootings. It was told to the player that 1. A general plan was to be shooted. However, a close shot was realized in reality. 2. A close shot was to be shooted. However, a general plan was actually realized. 3. A close shot was to be shooted and a close shot was actually realized. 4. A general plan was to be shooted and general plan was actually realized. EFG technique was used as a method to measure the effect of the player's performance on audience. Forty eight volunteered cinema audience watched the records. Meanwhile, attention, strain, and emotional effect scores were measured and effectiveness score values analysed. As a result of the experiment, it was observed that quite higher scores in terms of attention and emotional effect were obtained when it was told to the player that shooting plan was close-up. In addition, it was observed that general plan have greater effect than close-up in terms of effectivity scores regardless of informing the performer about the shooting plan. General plan forms a total meaning for audience when they see the total image. In other words, general plans result in greater scores than close-ups as the player can be seen with his whole body. Maximum indication and concentration happen when it is told to the performer that close-up is to be shooted but general plan is shooted in reality. It can be said that the performance of the player when he thinks the shooting plan is close-up and with the increasing indicators of general plan create bigger effect on the audience.