Değerler sosyolojisi açısından din kültürü ve ahlak bilgisi ders müfredatının analizi
The analysis of religious culture and moral knowledge of curriculum of lesson in terms of values of sociology
- Tez No: 532009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, Değerler Sosyolojisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Müfredat, Sociology, Values Sociology, Religion Culture and Moral Knowledge, Curriculum
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Değerler sosyolojisi önemi son yıllarda giderek artan bir alan olup, aynı zamanda eğitim ile sosyolojinin ortak çalışma alanına girmektedir. Sosyoloji, sosyal yapıların sahip olduğu değerler, normlar, kültürel ve sosyal unsurlar üzerinde çalışma yaparken; eğitim biliminde ise bu yapıların anlaşılması, yeniden yorumlanması, çağa uygun olarak güncellenmesi ve şekillendirilmesi söz konusudur. Değerler eğitimi çalışmalarına en yoğun olarak yer verildiği ders, Din kültürü ve ahlak bilgisi dersidir. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde anlatılan müfredat, aynı zamanda sosyal yapıya ait olan değerlerin de bir göstergesidir. Bu nedenle araştırmamızda, değerler sosyolojisi açısından Türk toplumunun sahip olduğu din ve ahlak anlayışından oluşan değerlerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada bu bağlamda sosyal yapının değerlerinin bir bütün halde analiz edilerek ortaya konduğu, gelecek nesillere aktarılma şekli de dahil olmak üzere, bütüncül bir halde ele alındığı din kültürü ve ahlak bilgisi dersi temel materyali olan ders kitaplarının içerik ve göstergebilimsel analiz yöntemlerine göre analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçları; değerler eğitiminin din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde yeterince yer almadığını göstermektedir. Bu nedenle araştırmada incelenen kitaplarda da görüleceği gibi, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine yeterli önem verilmemekte, akademik anlamda yapılan çalışmalarla yeterince ilişkilendirilmemektedir. Bunun yanında ders içeriği ve müfredatta sadece ulusal değil, uluslararası anlamda da önemli alan uygulamalarına yeterince yer verilmediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Values are a growing area of sociology in recent years and at the same time they have entered into a common field of study and sociology. While working on sociology, values, norms, cultural and social elements that social structures have, In education science, these structures are understood, reinterpreted, updated and shaped in accordance with the era. Values are the most intensive courses in education studies, religion culture and ethics. The curriculum described in the course of religious culture and ethics is also an indication of the values belonging to the social structure. For this reason, in our research, it was aimed to analyze the values of religion and morality that the Turkish society has in terms of values sociology. In this context, in this context, analysis of the textbooks, this is the basic material of religious culture and moral education course, which is studied in an integrated way, including the way of conveying the values of social structure as a whole and presented to future generations, is analyzed according to the methods of content and semiotics. Research results; values show that education is not taking place in religious culture and ethics lessons. For this reason, as can be seen in the books examined in the research, not enough attention is given to religious culture and moral education courses and it is not adequately related with academic studies. However, in the content of the course and in the curriculum, it is seen that not only national but also internationally important field applications are not sufficiently given.