Edirne kent merkezinde gastroözofageal reflü hastalığı semptom prevalansı
Prevalence of gastroesophageal reflux disease sypmtoms in centrum of Edi̇rne province
  1. Tez No: 532063
  2. Yazar: BEYZA ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal reflü hastalığı, Prevalans, Edirne, Türkiye, Gastroesophageal reflux disease, Prevalance, Edirne, Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Edirne kent merkezinde gastroözofageal reflü hastalığının sıklığının saptanması amaçlanmıştır. Edirne kent merkezinde toplam 1535 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Ankette gastroözofageal reflü hastalığının tipik semptomları olan pirozis ve regürjitasyonun yanında hastalık ile ilişkili olabilecek etmenler sorgulanmıştır. Çalışmanın sonunda Edirne kent merkezinde gastroözofageal reflü hastalığı semptom prevalansı % 15.9 olarak bulunmuştur. Bu oran Türkiye'de yapılan çalışmalardaki çıkan sonuçlara benzer şekildedir. Risk faktörlerini değerlendirdiğimizde, çalışmamızda reflü ile yaş, vücut kitle indeksi, cinsiyet, medeni durum, alkol, çay-kahve tüketimi, diyabetes mellitus, nonsteroid antiinflamatuar ilaç kullanımı, aspirin kullanımı arasında bir ilişki bulunmadı. Eğitim durumu, sigara, astım ve kalsiyum kanal blokörü kullanımı ile reflü arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Gastroözofageal reflünün eğitim seviyesinin yükselmesi ile ilişkili olduğu bulundu. Sigara alışkanlığı ve kalsiyum kanal blokörü kullanımının reflü görülme ihtimalini arttırdığı, astım tanısı olanlarda ise reflünün daha sık görüldüğü bulundu.Sonuç olarak Edirne kent merkezinde gastroözofageal reflü hastalığı prevalansının batı ülkelerine yakın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the frequency of gastroesophageal reflux disease in Edirne city center. A total of 1535 people were surveyed in Edirne city center. As well as the factors that may be associated with gastroesophageal reflux disease, the typical symptoms pirozis and regurgitation were questioned in the questionnaire. At the end of the study, the prevalence of gastroesophageal reflux disease symptoms in Edirne city center was found to be 15.9%. This rate is similar to the results in researches in Turkey. When we evaluated the risk factors, there was no relationship between reflux with age, body mass index, sex, marital status, alcohol, tea and coffee consumption, diabetes mellitus, taking of nonsteroidal antiinflammatory drug and aspirin . A significant relationship was found between reflux with educational status, smoking, asthma and taking of calcium channel blocker. Gastroesophageal reflux was found to be associated with high education. It was found that smoking and taking of calcium channel blocker increased likehood of to be reflux. Reflux was more common in patients with asthma. As a result, the prevalence of gastroesophageal reflux disease is close to western countries in Edirne city center.