Dıethylnitrosamine uygulanan sıçanlarda yeşil çayın etken maddesi Epigallokatechin gallate'nin kan dokusuna etkilerinin araştırılması
Investigation of protective effect of epigallokatechin gallate which is active substance of green tea on blood tissue and cells of diethylnitrosamine administered rats
  1. Tez No: 532083
  2. Yazar: ZÜBEYT BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN RAĞBETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: DEN, EGCG, hemogram, kan, periferik yayma, DEN, EGCG, hemogram, blood, peripheral smear
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bilici, Z.“Diethylnitrosamine uygulanan sıçanlarda yeşil çayın etken maddesi epigallokatechin gallate'nin kan dokusuna etkilerinin araştırılması”Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2018. Bu çalışmada çayın etken maddesi olan Epigallokatechin gallate (EGCG)'nin kanserojen ve karaciğere toksik etkileri bulunan Diethylnitrosamine (DEN)'nın maruziyetine karşı kan dokusundaki etkileri incelendi. Çalışmada 3 aylık, 50 adet (200-250 gr) Wistar albino cinsi rat kullanıldı. Grup olarak uygulama için her grupta onar adet olarak beş gruba ayrıldı. Grup I (Kontrol): Herhangi bir şey verilmedi. Grup II (Kontrol Sham): İlk gün serum fizyolojik 0,5 ml/kg/ IP tek doz uygulandı. Grup III (DEN) grubunda ilk günde 150 mg/kg/IP DEN tek doz enjekte edildi. Grup IV (EGCG ) ilk günden itibaren 10 gün boyunca her gün oral yolla EGCG 10mg/kg/gün verildi. Grup V (DEN+EGCG) İlk gün tek doz 150 mg/kg/gün DEN IP ile uygulandı. İlk günden itibaren 10 gün boyunca her gün oral yolla EGCG 10mg/kg/gün verildi. İncelenen parametreler periferik yayma, hemogram ve biyokimyasal parametrelerdir (Demir, demir bağlama, lipit profili, transferrin, ALT, AST, LDH, AlkP ve glikoz). EGCG grubunda WBC sayısı artmıştır. Periferik yaymada gruplar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. İncelenen hemogram parametrelerinden RBC, HGB ve HCT kontrol grubunda düşük olarak gözlenmiştir. Demir ile ilişkili parametrelerde anlamlı fark gözlenmemiştir. Kolesterol düzeyleri açısından DEN ve EGCG'nin birlikte uygulandığı grup en yüksek bulunmuştur. Bu çalışmamız DEN ve EGCG kimyasallarının ayrı ayrı ve birlikte uygulamasının periferik yaymada belirgin etkiye neden olmadığı ancak diğer hematolojik ve biyokimyasal parametrelerde farklılıklara neden olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bilici Z“Investigation of protective effect of epigallokatechin gallate which is active substance of green tea on blood tissue and cells of Diethylnitrosamine administered rats”Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Medical Histology and Embryology, Master of Science Thesis, Van, 2018. In this study effect of epigallokatechin (EGCG) which is the active substance of tea on blood tissue of carsinogen and liver toxic diethylnitrosamine (DEN) exposure. In the study 3 months old 50 (200-250 gr) Wistar albino rat were used. Rat groups were divided into 5, including 10 animals in each group. Group I (Control): No substance was administered. Group II (Control Sham): Saline was administered first day at 0.5 ml/kg/ IP single dosage. Group III (DEN) group was administered 150 mg/kg/IP DEN at first day as single dosage. Group IV (EGCG) 10mg/kg/day EGCG was administered for 10 days starting from first day. Group V (DEN+EGCG) 150 mg/kg/day IP DEN was administered at first day as single dosage. 10mg/kg/day EGCG was administered for 10 days starting from first day. Investigated parameters are peripheral smear, hemogram and biochemical parameters (Iron, iron binding, lipid profile, transferrin, ALT, AST, LDH, AlkP and glucose). WBC was increased in EGCG group. No significant difference was found between groups in peripheral smear. Investigated hemogram parameters RBC, HGB and HCT were observed lowest in control group. No significant difference was found in parameters related with iron. DEN and EGCG concomitant administration group had the highest cholesterol levels. Our study includes lone or concomitant administration of DEN and EGCG chemicals which do not have a significant impact in peripheral smear, whereas caused significant alterations in other hematologic and biochemical parameters. Results are discussed according to literature.