Farklı yiv derinliği ve yiv sıklığına sahip mini vidaların yerleştirilmesi esnasında kortikal kemikte oluşabilecek mikro çatlakların değerlendirilmesi
Evaluation of the different thread depth and the pitch of orthodontic mini screws on microdamage to the cortical bone
- Tez No: 532084
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇOKAKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: mini vida, mikro çatlak, yiv şekil faktörü, mini screw, micro crack, thread shape factor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmamızın amacı; farklı yiv derinliğine ve yiv sıklığına sahip üç farklı firmaya ait iki farklı çaptaki mini vidaların kortikal kemikte oluşturdukları mikro çatlakların histolojik açıdan incelenmesidir. Her bir mini vida için yiv derinliğinin yivler arasındaki mesafeye oranı“Yiv Şekil Faktör (YŞF)”değeri olarak hesaplanır. Her bir grubun 7 adet mini vida içerdiği 6 grup, farklı YŞF değerlerinde ve 1.5-2.0 mm çaplarında mini vidalardan oluşmaktadır. Mini vidalar domuz kosta kemiklerine mini vida sürücüsü ile yerleştirilmiştir. Fikse edilen kemik örnekler her biri mini vida içerecek şekilde blok haline getirilmiştir. Bu kemik bloklardan mini vida aksına paralel olacak şekilde bir sert doku hassas kesme cihazı ile 40 um kalınlığında histolojik kesitler elde edilmiştir. Mikro çatlak uzunluğu, toplam mikro çatlak sayısı ve çatlak densitesini içeren histomorfometrik parametreler incelenmiş ve tüm parametreler dijital preparat tarama yazılımı ile hesaplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Gruplar karşılaştırıldığında YŞF değeri ile çatlak sayısı, çatlak uzunluğu ve çatlak densitesi arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Ancak çapı 1.5 mm olan mini vidalarda YŞF değeri arttıkça mikro çatlak sayısında artış görülmüştür. AbsoAnchor grubu haricinde mini vida çapı arttıkça çatlak uzunluğu artış göstermektedir. Aynı marka farklı YŞF değerine sahip mini vidaların çapı arttıkça çatlak densitesinin arttığı gözlenmiştir. Mini vida başarısı klinisyenler için oldukça önemlidir ve mini vida tasarımı da klinik başarıyı etkileyen önemli faktörlerden biridir. Mini vida YŞF değerinin kortikal kemikte oluşan mikro çatlaklar üzerine bir etkisi yoktur. Farklı firmalara ait farklı YŞF değerlerindeki mini vidaların kortikal kemikte mikro çatlak oluşumuyla ilişkisini değerlendiren daha fazla deneysel çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca çalışmamız mikro çatlak oluşumunun mini vida primer stabilitesine olan etkisinin araştırılması gerekliliğine de dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to histologically evaluate the micro damages performed on the cortical bone in terms of two different diameter mini screws in three brand with different thread pitch and depth.“Thread Shape Factor (TSF)”is calculated by thread depth/pitch. Six group included 7 mini screws with different TSF values and outer diameter as 1.5-2.0 mm. The mini screws were inserted into the pig rib bone using a mini screw driver. After fixation, bone specimens were sectioned as bone blocks including the mini screw. The bone blocks were ground parallel to the mini screw axis as 40 um thickness with a sensitive hard tissue device. The histomorphometric parameters including micro crack length, total micro crack number, and crack density were examined and all parameters were calculated using a digital scanning software program. Data were statistically analyzed. When groups were compared, no statistically significant differences were found between TSF value and micro crack number, micro crack length, and crack density (p>0.05). But micro crack number was increased with higher TSF values in 1.5 mm outer diameter mini screw group. Excluding the Absoanchor mini screw groups, the higher mini screw diameters showed higher crack length. In the mini screws having the same brand and different TSF values, the crack density was increased when the mini screw had the higher diameter value. Mini screw success is very important for clinicians and its design is one of the factors that effect clinical success. There is no influence of TSF on micro damages performed on the cortical bone. More experimental studies with the new mini screws which have different TSF values are required to examine the effects of TSF on the accumulation of micro cracks. Also our study points out to investigate the influence of micro crack formation on the primer stability of mini screws.