Güçlendirilmiş üç boyutlu çerçeve yapıdeprem davranışının deneysel incelenmesi
An experimental study of analyzing the seismic behaviorof strengthened three dimensional frame structure
- Tez No: 532293
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kusurlu Yapı, Üç Boyutlu Çerçeve, Dış Perde, Güçlendirme, Nonconforming Structure, 3D Frame, External Shear Wall, Strengthening
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
GÜÇLENDİRİLMİŞ ÜÇ BOYUTLU ÇERÇEVE YAPI DEPREM DAVRANIŞININ DENEYSEL İNCELENMESİ Hürmet KÜÇÜKGÖNCÜ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Kasım 2018 Danışman: Prof. Dr. Fatih ALTUN ÖZET Günümüzde betonarme yapıların depreme karşı davranışlarını iyileştirmek için pek çok güçlendirme yöntemi uygulanmaktadır. Fakat pek çoğu, güçlendirme işlemleri süresince yapının tahliye edilmesini gerektirmektedir. Bu durum da hem zaman kaybına hem de ek ağır maliyetlere yol açmaktadır. Bu sebeple mevcut sorunu ortadan kaldıracak yeterli ve etkili bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada çalışmada, yapının uygulama boyunca kullanılmasına imkan verirken dış cephesine perde ilave edildiği bir yöntem olan dış perde ile güçlendirme uygulaması araştırılmıştır. Bu amaçla her iki yönde iki açıklığa sahip tek katlı ½ geometrik ölçekli, ülkemizde mevcut eski yapıları temsil eden yaygın kusurlara sahip 3 adet betonarme çerçeve üretilmiştir. Bu çerçevelerden biri referans çerçeve diğeri referans çerçeveyle özdeş olan belli bir hasar sınırına kadar hasar verildikten sonra çelik bağ kirişli betonarme dış perdeyle güçlendirilen ve sonuncusu hasarsız çerçevenin aynı şekilde güçlendirildiği çerçevedir. Böylece tüm numuneler deprem hareketini simule eden tersinir tekrarlanır yükler altında test edilmiştir. Sonrasında deney numunelerinin dış perde ilave edilerek güçlendirilmesiyle deprem etkisi altındaki davranışlarını belirlemek için bu numunelere ait histerisis eğrileri, zarf eğrileri, rijitlik, süneklik ve tüketilen enerji grafikleri elde edilmiştir. Son bölümde ise, elde edilen deneysel sonuçlar, irdelenerek değerlendirilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
AN EXPERIMENTAL STUDY OF ANALYZING THE SEISMIC BEHAVIOR OF STRENGTHENED THREE DIMENSIONAL FRAME STRUCTURE Hürmet KÜÇÜKGÖNCÜ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences PhD Thesis, November 2018 Supervisor: Prof. Dr. Fatih ALTUN ABSTRACT Nowadays, many strengthening methods are applied for the improvement of the behavior of reinforced concrete structures against earthquakes. However many of them require the evacuation of the structure during the rehabilitation and they are both time consuming and lead to additional heavy costs. Thus it is needed to both sufficient and effective methods to solve this problem. In this study, a strengthenging method in which external shear walls are applied to the exterior sides of the structure while the structure can continue its function during the application is investigated. For this purpose, three , ½ scale, one story reinforced concrete frames are produced with two spans in both two directions, which contained common deficiencies to represent the existing older structures in our country. One of these frames is bare frame while the other one is tested to a certain damage state and then strengthened with external shear walls and tie beams. The last one is undamaged frame strengthened as the second frame. All specimens will be tested under reversed cyclic loading simulating the seismic action. Then, the hysteresis curves, relative displacement curves, stiffness curves, ductiliy curves and energy absorption curves are obtained to determinate the behavior of the frames strengthened with external shear wall. In the last chapter, the experimental results are evaluated and some suggestions are given.