Eğitimi sağlıkla ilgili olan ve olmayan üniversite öğrencilerinin öz bakım gücü ve öz etkillik yeterlilik düzeylerinin karşılaştırılması
The comparison of the levels of self-care agency and self-efficacy-sufficiency of university students whose educations are related to health and not.
- Tez No: 532308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN YETKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Öz-Etkililik-Yeterlik, Öz-Bakım Gücü, Üniversite Öğrencileri, Sosyo-Demografik Özellikler, Self-Efficacy-Sufficiency, Self-Care Agency, University Students, Socio-Demographic Aspects
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tanımlayıcı, kesitsel karşılaştırmalı ve ilişki arayan tipte olan bu çalışma; eğitimi sağlıkla ilgili olan ve olmayan üniversite öğrencilerinin öz-bakım gücü (ÖBG) ve öz-etkililik-yeterlik (ÖEY) düzeylerini belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla yapıldı. Çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Sağlık Yüksekokulu (SYO) ve Fen-Edebiyat Fakültesinde (FEF) 24-28 Aralık 2007 tarihlerinde yapıldı. Çalışmanın evrenini Sağlık Yüksekokulu (117 kişi) ve Fen-Edebiyat Fakültesi (Matematik 1.ve 2. öğretim, Fizik ve Tarih Bölümü) son sınıf öğrencilerinin tümü (149 kişi) toplam (266 öğrenci) alınması planlandı, ancak 60 öğrenci çeşitli nedenlerden dolayı çalışma kapsamına alınamadığından 206 öğrenci çalışmanın evrenini oluşturdu. Veriler; kişisel bilgi formu, ÖBG ve ÖEY ölçeği formu ile toplandı; yüzdelik ve ortalama hesabı, varyans analizi (ONE WAY ANOVA), DUNCAN çoklu karşılaştırma testi ve pearson korelasyon katsayısı analiz yöntemleri ile değerlendirildi. Öğrencilerin %48.5'inin SYO, %51.5'inin FEF, %63.1'inin erkek, %10.2'sinin babasının, %44.2'sinin annesinin eğitim düzeyinin okur-yazar olmadığı, %18.0'ının 9-12 kardeşe sahip olduğu, %25.2'sinin yurtta barındığı, %35.9'unun aylık gelirinin ihtiyaçlarını karşıladığı, %11.2'sinin sağlığını çok iyi algıladığı ve %56.8'inin öz-bakım becerilerini aile bireylerinden edindiği belirlendi. SYO öğrencilerinin ÖBG puan ortalamasının (108.3±17.0), FEF öğrencilerinin puan ortalamasından (101.8±18.9) önemli (p0.05) belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study, that searchs for descriptive, cross-sectional and comparative relation, has been made to determine and compare the levels of self-care agency (SCA) and self-efficacy-sufficiency (SFS) of university students whose educations are related to health and not related to health. The study has been conducted in Yüzüncü Yıl Ünivercity Van School of Health Sciences (SCH) and in the Faculty of Arts and Sciences (FAS) between the dates 24 and 28 December 2007. The context of the study has been planned as SCH senior students (117 students) and the senior students of the FAS (149 students) (departments of mathematics/1.and 2. teaching, physics and history) which is totally (266 students). However, 60 students could not be included into the scope of the study, so remaining 206 students have composed the context of the study. Data have been collected with personal information form, and SCA and SES scale form; and have been evaluated by means of percentage and average calculations, variance analysis (One Way Anova), Duncan multiple comparison test, and pearson correlation co-efficient analysis methods. It is found that 48.5 % of the students were from SCH and 51.5 % of them were from the FAS; 63.1 % of them were male, the father of 10.2 % and the mother of the 44.2% of the students were illiterate; 18.0 % of the students have 9-12 siblings; 25.2 % of the students live in dormitory; monthly income of 35.9 % of the students is sufficient for their needs, 11.2 % of the students feel good health, and 56.8 % of them have acquired the skill of self-care from their family. It is found that SCA point averages (108.3±17.0) of SHC students are significantly higher (p0.05) on SCA and SES levels.