Bitlis ilinin turizm potansiyeli ve yerel halkın turizm olgusuna bakış açısı
Tourism potantial of Bitlis and resident perspective to tourism development
- Tez No: 532878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATINÇ OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Bitlis, Yerel Halk, Turizm Potansiyeli, Turizm Olgusu, Bitlis, Local People, Tourism Potential, Tourism Fact
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
Ülke ekonomileri üzerinde çeşitli etkileri olan turizmin aynı zamanda birtakım çevresel ve sosyo-ekonomik etkileri de bulunmaktadır. Ülke ekonomisine genellikle olumlu bir şekilde etki eden turizm sektörünün çevresel ve sosyo-kültürel etkileri her zaman olumlu olmamakta, bazen olumsuz etkileri kendini daha çok hissettirmektedir. Turizm sektöründen kaynaklanan olumsuz etkiler daha çok bölgede yaşayan yerel halkı etkilemektedir. Bu bakımdan bir bölgedeki turizm gelişiminin sağlanması için turizm planlamaları yapılırken yerel halkın görüşlerinin alınması o bölgedeki turizmin sürdürülebilirliği açısından önem taşımaktadır. Yapılan bu araştırmanın amacı, Bitlis ilinde ikâmet eden yerel halkın, ilin turizm potansiyeline ve ilde turizm gelişimine yönelik bakış açılarını belirlemek ve turizme ilişkin algılarını çeşitli değişkenler ile incelemektir. Bu amaç kapsamında geliştirilen anket formu, Bitlis ilinde yaşayan 984 kişiye yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, SPSS 22.0 for Windows istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu kapsamda aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmış ve yerel halkın Bitlis ilinin turizm potansiyeline bakış açısının boyutlarını tespit etmek amacıyla faktör analizinden yararlanılmıştır. Ayrıca yerel halkın demografik ve tanıtıcı özelliklerinin Bitlis ilinin turizm potansiyeline ve ilde turizm gelişimine yönelik bakış açılarına ve turizme ilişkin algılarına herhangi bir etkisinin olup olmadığını tespit etmek amacıyla verilerin normal dağılım göstermediği göz önünde bulundurularak“Mann-Whitney U Testi”ile“Kruskal-Wallis H Testi”uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre yerel halkın Bitlis ilinin turizm potansiyeline ve ilde turizm gelişimine bakış açısının ve turizme bakış açısının olumlu olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında Bitlis ilinin önemli turizm özellikleri olduğu halde bu kaynakların turizme kazandırılamadığı ve bunlardan yeterli düzeyde yararlanılamadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism, which has various impacts on national economies, also has some environmental and socio-economic effects. The environmental and socio-cultural impacts of the tourism sector, which has a positive effect on the economy of the country, are not always positive, and sometimes the negative effects of the tourism sector are felt. The negative effects arising from the tourism sector mostly affect the local people living in the region. In this respect, getting the opinions of local people while making the tourism plans is important for the sustainability of tourism in that region. The aim of this study is to determine the perspectives of residents in the province of Bitlis on the tourism potential of the province and the development of tourism in the province and to examine their perceptions with various variables. The questionnaire form developed for this purpose was applied to 984 people living in Bitlis province by face to face interviews. The data obtained from the study were analyzed by SPSS 22.0 for Windows statistical package program. In this context, arithmetic mean and standard deviation values were calculated and factor analysis was used to determine the dimensions of the local people's perspective on tourism potential of Bitlis province. In addition, considering that the data does not show normal distribution, Mann-Whitney U Test and Kruskal-Wallis H Test were applied in order to determine whether the demographic and identifiable characteristics of the local population had any effect on the tourism potential of Bitlis and their perceptions about tourism. According to the results of the study, it was determined that the local people's point of view on tourism potential and tourism development in the province and tourism in Bitlis province was positive. Besides, although Bitlis province has important tourism characteristics, it has been found that these resources cannot be converted into tourism and these resources cannot be utilized sufficiently.