Yeme tutumlarının duygu düzenlemede zorluk ve dürtüsellik ile ilişkisi
The relationship between eating attitudes, difficulties in emotion regulation and impulsiveness
  1. Tez No: 532883
  2. Yazar: ALİ YASİN KAFES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, Duygudurum Düzenleme, Yeme Tutumu, Impulsiveness, Mood Regulation, Eating Attitude
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, Duygu Düzenlemede Zorluklar ve Dürtüsellik İle Yeme Tutumları Arasındaki İlişki'nin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Konya'da yaşayan farklı cinsiyet, yaş, eğitim seviyesinden toplam 158 gönüllü katılımcı oluşturur. Katılımcılara Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 Kısa Formu (BDÖ-11), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Formu (DDGÖ-16) ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ 30) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi, SPSS 22.0 programı kullanılarak yapılmış olup verilerin analizinde, dağılımın normal olup olmadığını anlayabilmek için One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test uygulanmıştır. Verilerin normal dağılmadığının anlaşılması üzerine hipotezler Spearman Korelasyon Analiz yöntemi ile incelenmiştir. Çıkan sonuçlara göre; duygu düzenleme zorlukları ile yeme tutumu arasında bir ilişki olmadığı, dürtüsellik ile yeme tutumu arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu ve duygudurum zorluklarıyla dürtüsellik arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to study the difficulties in emotion regulations and the relationship between impulsiveness and eating attitudes. The examples of the research are generated by 158 volunteers; who have different genders, ages and educational levels. The volunteers were implemented with Barratt Impulsiveness Scale-11 Brief Form (BIS-11), Difficulties in Emotion Regulation Scale – Brief Form (DERS-16) and Mindful Eating Questionnaire (MEQ). The results of the research were analysed by the SPSS 22.0 program. In order to understand the normalcy of the distrubutions, One-Sample-Kolmogorov-Smimov Test was implemented. By realising that the datas were not distrubuted normally, the hypothesisses were analysed with Spearman Correlation Analysis method. According to the results, it was concluded that there is no relationship between difficulties in emotion regulations and eating attitudes; there is a positive-aspected weak relationship between impulsiveness and eating attitudes; and positive-aspected weak relationship between mood difficulties and impulsiveness.