Uluslararası akreditasyon almış özel hastanelerin stratejik yönetim sistemlerinin incelenmesi
The evaluation of strategic managements of private hospitals accredited internationally
- Tez No: 533136
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT KIYAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastanelerde stratejik yönetim, Hastane yönetimi, Akreditasyon, Stratejik yönetim, Strategic management in hospitals, Hospital management, Accreditation and Strategic management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Kurumsallaşma ve işletme ölçeği büyüdükçe stratejik yönetim uygulamaları hastane sektöründe de kullanılmaktadır. Sağlık alanında uluslararası değerlendirme kuruluşu olan JCI (Joint Commission International) hastanelerdeki stratejik yönetim uygulamalarını denetleyerek akredite etmektedir. Hastane kurumunun kendine has özellikleri ve karmaşıklığı, üretilen hizmetlerin çeşitliliği ve çok sayıda üretim biriminin bir arada olması, ayrıca hızla değişen dış çevre koşulları hastanelerde stratejik yönetimi zorlaştıran unsurlardır. Bu çalışma, özel hastanelerde stratejik yönetim uygulamalarının ne düzeyde olduğunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada, öncelikle stratejik yönetim ile sağlıkta uluslararası akreditasyon ve stratejik yönetim konularındaki literatür incelenmiştir. Literatüre dayalı olarak belirlenen stratejik yönetim formatında oluşturulan sorularla, JCI tarafından akredite edilmiş, İstanbul ve Gebze'de konuşlu 11 hastane veya hastane grubunun üst yönetimde bulunmuş veya halen yönetimde olan 19 yöneticisi ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Hastane sektörünün; hizmetlerin ve kullanılan insan kaynağının oldukça karmaşık oluşu, hızla değişen teknoloji ve Türkiye'deki sağlık otoriteleri uygulamalarını da içeren dış çevresi nedeniyle birçok önemli kararın pragmatik olarak alındığı bir üretim sistemi olduğu kanısına varılmıştır. Araştırmaya katılan hastane yöneticileri, özel hastanelerde stratejik sağlık yönetimi uygulamalarının hayata geçirilmesinin zorlukları üzerinde birleşmişlerdir. Hastane kuruluşunda ve stratejik gelişimde yatırımcı değerlendirmesinin esas alındığı belirlenmiştir. JCI denetiminden geçmesine rağmen stratejik yönetimin hastanelerinde tam olarak uygulanamadığı, genellikle SWOT analizine dayalı bir stratejik planları olmakla beraber, daha çok bunu JCI denetimlerinin bir koşulu olarak yerine getirdikleri belirtilmiştir. Sağlık turizmi, onkoloji, üniversite hastanesi olma perspektifi, personelin niteliği ve teknolojik yetkinlik olumlu olarak gözükürken, devletin sık değişen düzenlemeleri ve fiyat baskısı, hekimlerin yönetilmesindeki güçlükler ise olumsuzluklar olarak değerlendirilmiştir. Hastanelerde stratejik yönetim daha kısa dönemli olmalı, vizyon-misyon-temel değerler net ve kısa olmalı, çalışanlarca benimsenerek uygulanmalı, personelin sürekli eğitim ve gelişimi gözetilmelidir.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF STRATEGIC MANAGEMENTS OF PRIVATE HOSPITALS ACCREDITED INTERNATIONALLY The scale of the institutionalization and business grows, strategic management applications are also used in the hospital sector. In the field of health international assessment of the JCI (Joint Commission International) has been accredited by checking the application of strategic management in hospitals. The hospital has its own features and complexity, the diversity of services and produced a large number of production units, a combination of rapidly changing external environment conditions are making it difficult for strategic management in hospitals. This work, in hospitals in Turkey and what level of strategic management is an application made for the purpose of review. This study is a qualitative study, primarily with international accreditation in health and strategic management strategic management topics are explored in literature. Determined on the basis of the literature created questions in the format of strategic management, accredited by the JCI, stationed in İstanbul and in Gebze 11 hospital or group of hospitals was found in senior management or still face to face with the 19-Executive Manager in-depth interviews have been conducted. Interview findings, have been analyzed with a qualitative analysis software. The hospital sector; the human resources services and used consisted of fairly complex, rapidly changing technology and applications of health authorities in Turkey, including the outer circumference is taken as a pragmatic decision because many important is the production system. Hospital administrators who participated in the survey, private hospitals implementation strategic health management applications are the challenges of United. The establishment of the hospital and based on an assessment of the strategic investor. Although strategic management control of JCI hospitals cannot be applied exactly, generally based on the SWOT analysis is a strategic plans more as a condition of that JCI control instead of what they brought. Health tourism, Oncology, University Hospital, personnel qualification and technological competence perspective to be as positive and frequently changing regulations of the State in the 2D price pressure, the hassle of managing physicians as negative have been assessed. More strategic management in hospitals must be short-term, vision-mission-core values must be clear and short, employees should be applied by default, continuous training and development of personnel must be observed.