MET gen overekspresyonu ve amplifikasyonu olan akciğer küçük hücreli dışı karsinom hastalarının klinikopatolojik özellikleri
Clinicopathological features of non-small cell lung carcinoma patients with met gene overexpression and amplifications
- Tez No: 533138
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA MEMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Moleküler Tıp, Patoloji, Molecular Medicine, Pathology
- Anahtar Kelimeler: MET, küçük hücreli dışı karsinom, sürücü mutasyon, MET, non-small cell carcinoma, driver mutation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Hedefe yönelik tedaviler son yıllarda kanser araştırmalarında en önemli gelişmelerden birisini oluşturmaktadır. Özellikle akiğer küçük hücreli dışı karsinomlarında EGFR, ALK, ROS-1 sürücü mutasyonlarına yönelik tedavilerde sağlanan başarılar nedeniyle diğer sürücü mutasyonlara yönelik araştırmalar hız kazanmıştır. MET sürücü mutasyonu da KHDK'larda saptanan ve gelecekte hedefe yönelik tedavilerin olası konusu olabilecek bir genetik değişikliktir. Bu çalışmada çok merkezli olarak KHDK'larda MET sürücü mutasyonunun sıklığı ve bunun belirli histopatolojik, klinik özelliklerle olan birlikteliği araştırılmıştır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim dalında ve Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Patoloji bölümünün arşivinden alınan, 2008-2017 yılları arasında tanı almış cerrahi rezeksiyon materyalleri incelenmiştir. Histolojik gruplarına göre tabakalı örneklem ile olgular seçilmiştir. Doku mikroarray ile 312 hastanın tümörlerinden örnekler alınıp bloklanmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, tümör evreleri, pT, pN evreleri kayıt altına alınmıştır. Hazırlanan doku mikroarray lamlar MET amplifikasyon probu ile FISH boyanarak incelenmiştir. Çalışmamızda 312 tümörün 6'sında (%1.9) MET amplifikasyonu saptanmıştır. İmmünhistokimyasal incelemede değerlendirilebilen 248 olgunun 69 adetinde pozitif boyanma saptanmıştır. FISH amplifiye saptanan olguların 4'ü immünhistokimya ile pozitif olup 2'si negatiftir. Amplifikasyon saptanan olguların 3'ü solid tipte adenokarsinom, 2'si keratinize skuamöz hücreli karsinom ve 1'i pleomorfik karsinomdur. Pozitif olguların tümü yüksek evreli olup evre 1 veya pT1 olgularda pozitiflik saptanmamıştır. Solid adenokarsinomların pozitiflik oranı diğer KHDK'lara göre istatistiki olarak anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Adenokarsinomlarda oran skuamöz hücreli karsinomlara göre hafif yüksek saptanmıştır. Pleomorfik adenokarsinomlar %5 oranında pozitiflik göstermiş olmasına karşın çalışmadaki olgu sayısının azlığı nedeniyle kesin yorum yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Targeted therapies occupies one of the most important places in last time's cancer researchs. Especially after the big achievements of EGFR, ALK, ROS-1 driver mutations targeted treatments, the researches which about other driver mutations accelerated. MET driver mutation is another genetic alteration which can be detected on NSCLCs and possible future targeted treatments aim. In our study, we searched MET driver mutation's rate and its correlation with particular histopathological, clinical features, as a multi-center research. The surgical resection lung materials evaluated which are obtained from Gazi University Medical Faculty Hospital's and Ankara Atatürk Lung Disease and Throax Surgery Hospital's pathology departments archive, diagnosed from 2008 to 2017. The cases are chosen by stratified sampling method according to their histological groups. By tissue microarray technic 312 of them blocked. Patient's age, sex, stage group, pT, pN stages registered. Prepared tissue microarray slides stained by MET amplification probe by FISH and evaluated In our study 6 cases (%1.9) out of 312 was found amplified by FISH. On immunhistochemical analysis, 69 of 248 evaluable cases was found positive. 4 of 6 amplified cases was found immunhistochemically positive, but 2 of the was negative. From amplified cases, 3 of them were solid type adenocarcinoma; 2 of them were keratinized squamous cell carcinoma and 1 of them was pleomorphic carcinoma. All of the positive cases were from high pT and stage groups. Solid type adenocarcinoma's positivity rate was clearly higher than other NSCC cases, statistically significant. Adenocarcinoma cases had slightly higher positivity rate than squamous cell carcinoma but this was not statistically significant. Even thought pleomorphic carcinomas had %5 positivity rate, due to lack of enough case number we could not make a certain commentary about this.