Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan sağlık profesyonellerinde iş doyumu ve tükenmişlik sendromu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between job satisfaction and burnout syndrome in health professionals working in metropolitan municipality
  1. Tez No: 533159
  2. Yazar: NURSEDA KODAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık profesyonelleri, tükenmişlik, iş doyumu, Health workers, burnout, job satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan sağlık profesyonellerinde iş doyumu ve tükenmişlik sendromu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık A.Ş.'ye bağlı Aile Eğitim Danışmanlık Merkezi'nde ve Evde Sağlık Hizmetleri'nde görev yapan 120 sağlık profesyonelioluşturmaktadır. Araştırma kapsamında örneklem seçimine gidilmeden evren üzerinde çalışılması planlanmış, verilerin toplandığı tarihte çalışmaya katılmaya istekli toplam 109 sağlık profesyoneliörneklem olarak alınmıştır. Araştırma örneklemine Sosyo-demografik Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği'nden oluşan veri toplama aracı uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre sağlık profesyonellerinin duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma düzeyleri içsel doyum, dışsal doyum ve genel doyumu azaltmaktadır. Tükenmişliğin kişisel başarı faktörünün ise içsel doyum, dışsal doyum ve genel doyum düzeyi üzerinde artırıcı etkisi vardır. Sosyodemografik bilgiler açısından tükenmişlik ve iş doyumu açısından yapılan değerlendirmelerde duygusal tükenmenin yaş, mezun olunan okul, çalışma yılı, haftalık çalışma saati, meslek, mesleği sevme durumu ve iş değiştirmeyi düşünme durumuna göre; kişisel başarının medeni durum, mezun olunan okul, mesleği sevme durumu, iş değiştirmeyi düşünme durumu ve alınan ücreti yeterli bulma durumuna göre; duyarsızlaşmanın ise yaş, mezun olunan okul, çalışma yılı, mesleği sevme durumu ve iş değiştirmeyi düşünme durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. İş doyumunun sosyodemografik bilgilere göre farklılaşmasını değerlendirmek üzere yapılan analizlerde ise içsel doyumun haftalık çalışma saati, mesleği sevme durumu, iş değiştirmeyi düşünme durumu ve alınan ücreti yeterli bulma durumuna göre; dışsal doyumun yaş, mezun olunan okul, meslek, mesleği sevme durumu, iş değiştirmeyi düşünme durumu ve alınan ücreti yeterli bulma durumuna göre; genel doyumun ise mezun olunan okul, mesleği sevme durumu, iş değiştirmeyi düşünme durumu ve alınan ücreti yeterli bulma durumuna göre farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relationship between job satisfaction and burnout syndrome in the health workers who provide education and care in the centers affiliated to Istanbul Metropolitan Municipality Healthcare Corporation. The researchers' universe constitutes 120 health workers who work in the Family Education Consultancy Center affiliated to the Istanbul Metropolitan Municipality Healthcare Corporation and at Home Health Care Services. A total of 109 health workers who were planned to work on the universe and who were willing to participate in the study on the date the data were collected were taken as the sample. Data collection tool consisting of Sociodemographic Information Form, Maslach Burnout Inventory and Minnesota Job Satisfaction Scale was applied to the research sample. According to the findings obtained from the research, emotional burnout and depersonalization levels of health workers decrease internal satisfaction, external satisfaction and general satisfaction. The personal success factor of burnout has an increasing effect on the intrinsic satisfaction, external satisfaction and general satisfaction level. In terms of socio-demographic information, burnout and job satisfaction were evaluated according to the age of emotional exhaustion, number of school years, number of working years, weekly working hours, profession, occupational liking status and thinking about job change; according to the marital status of the individual, the school of graduation, the liking of the profession, the situation of thinking about changing the job, it was determined that depersonalization differs according to age, graduated school, number of working years, occupational liking status and thinking about job change. Analyzes of job satisfaction according to socio-demographic information show that in the analysis of internal satisfaction, weekly working hours, occupational liking status, job change thinking status, age, age, graduated school, occupation, occupational liking, thinking about job change, whereas the general satisfaction is different according to the graduated school, the occupational liking status, the situation of thinking about job change and the finding of the sufficient fee.