Amîdülmülk el-Kündürî ve Büyük Selçuklu Devletine hizmeti
Amidulmulk al-Kundurî and service to the Great Seljuk State
- Tez No: 533263
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Büyük Selçuklu Devleti, Tuğrul Bey, Kaim Biemrillâh, Vezirlik Mües¬sesesi, Amîdülmülk el-Kündürî, Great Seljuk State, Tuğrul Bey, Kaim Biemrillâh, Vezirate Institution, Amîdul¬mulk al-Kundürî
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Selçukluların tarih sahnesine çıkmasıyla birlikte başlayan siyasî yapılanma, yeni fetih¬lerle birlikte devam etmiştir. Yapılan bu fetihler esnasında vezirlik müessesesine gereksinim duyuldu. İlk olarak Nişâbur'un fethiyle (1038) birlikte ihtiyaç duyulan makama Ebü'l-Kasım el-Buzgânî getirildi. Daha sonra bu görev el değiştirdi. Tuğrul Bey'in donanımlı bir kâtip iste¬mesiyle birlikte, sonraki süreçte vezirlik görevine kadar yükselecek olan Amîdülmülk el-Kündürî, Selçukluların hizmetine girdi. Tuğrul Bey'in sağ kolu diyebileceğimiz Amîdülmülk el-Kündürî, gerek yaptığı faaliyetler ve gerek verdiği hizmetlerle birlikte devlet için önemli bir konuma sahip olmuştur. Selçuklu Devleti'ne yapmış olduğu hizmetler sadece devlet içinde değil, aynı zamanda diğer devletlerle ilişkilerde de kendini göstermektedir. Netice itibari ile hem Tuğrul Bey, hem de Selçuklu Devlet'i için yaptığı katkılarla yadsınamayacak bir devlet adamıdır.
Özet (Çeviri)
The political structuring that started with the Seljuks becoming the stage of history continued with the new conquests. During these conquests, vizirlik was needed. Firstly, by the conquest of Nişâbur (1038), the necessary makam Abu'l-Kasım Buzgani was brought. Then this task was changed hands. Along with Tugrul Bey's request for a well-deserved clerk, Amîdulmulk al-Kundurî, who would rise to the post of vizier in the next period, entered the service of the Seljuks. Amîdulmulk al-Kundurî, which we will call the right bank of Tuğrul Bey, has an important position for the state together with the activities it has done and the services it has provided. The services that the Seljuk State made are not only within the state but also in relation to other states. As a result, both Tuğrul Bey and the Seljuk State are a sta¬tesman who can not be denied with the contributions he made.