Sistemik uluslararası politika teorisi bağlamında ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin analizi
An analysis of the U.S. and Saudi Arabia relations in the context of systemic international political theory
  1. Tez No: 533459
  2. Yazar: ÖZDEMİR AKBAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED HÜSEYİN MERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik Uluslararası Politika Teorisi, ABD, Suudi Arabistan, Systemic International Political Theory, the U.S, Saudi Arabia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu tez Sistemik Uluslararası Politika Teorisi bağlamında ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinin analizini yapmaktadır. Tezin temel önermesi devletlerin uluslararası politika yapısında politik çıkarları ile etkileştiğidir. ABD ve Suudi Arabistan ilişkileri tezin temel varsayımı hem ekonomik hem de askeri politikalar örneğinde açıklamaktadır. Çalışmanın temel bulguları devletlerin uluslararası politika sisteminde çıkarları için eylediğini açıklığa kavuşturmaktadır. Ayrıca uluslararası sistemde eyleyen birimler olarak devletler uluslararası sistemik yapıda ekonomik ve askeri kapasitelerine dayalı olarak eylemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis anlyeses the U.S. and Saudi Arabia Relations in the context of the Systemic International Political Theory. The main assumption of the thesis is the states interact with political profits. The U.S. and Saudi Arabia relations are a classical sample of that main assumption in which case both military and economic relations. The main findings of the study clarified that the states are acting for the profit in the systemic international political structure. And as an interacting units, the states are acting based on economic and military capasities in the systemic international political structure.