Preterm bebeklerde intravenöz işlem sonrasında dinletilen ninninin etkisi
The effect of lullaby after intravenuous intervention on preterm infants
- Tez No: 533559
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RABİA KEÇİALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nursing, Pain, NIPS, Lullaby, Intravenuous Interventıon, Preterm Infant
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım yaklaşımında bebeklere dinletilen müziğin birçok yönden yararlı olduğu bilinmektedir. Çalışmada müziğin edebi ve özel bir ürünü olan ninni kullanılmıştır. Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki preterm bebeklere ağrılı işlemden sonra, farklı zamanlarda anne baba sesiyle dinletilen ninninin, bebeklerin oksijen satürasyon (SpO2) düzeyi, solunum sayısı, kalp tepe atım hızı, yenidoğan ağrı skalası (Neonatal İnfant Pain Skala-NİPS) üzerine etkisini ve anne-baba sesi arasında fark olup olmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Deneysel desende olan çalışmanın evrenini özel bir hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeki preterm bebekler, örneklemini ise araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 56 bebek oluşturmuştur. Örnekleme alınan bebeklere uygulanan intravenöz (IV) işlemlerden (kan alma ve damar yolu açma) önce, sonra ve anne sesiyle dinletilen ninniden 5 dakika sonra bebeklerin SpO2 düzeyi, kalp tepe atım hızı, solunum sayısı ve NİPS değerlendirilmiştir. Bu uygulama aynı örneklem için farklı bir zamanda, başka bir IV işlemde baba sesiyle ninni dinletilerek gerçekleştirilmiştir. Veriler istatistiksel paket programında değerlendirilmiş ve istatistiksel anlamlılık sınırı olarak p0.05). Anahtar Kelimeler : Hemşirelik, Ağrı, NİPS, Ninni, İntravenöz İşlem, Preterm Bebek
Özet (Çeviri)
It is already known that according to the individualized developmental care approach, music played to babies is useful in many ways. In the study, the lullaby, wich is a literary and special product of music, was used. This study was carried out with the aim of examining the effects of mother's voice and father's voice at different time on oxygen saturation level (SpO2), heartbeat peak rate, respiratory rate, neonatal infant pain scale (NIPS) and whether or nor there is any distiction between mother's voices father' voices, listened by infants after painful intravenuos intervention for premature infants in neonatal care units. The experimental design study's scope is composed of preterm infants in the Neonatal Intensive Care Unit of a private hospital and its sample is composed of 56 infants which meet the criteria to be included in the study. SpO2 level, respiratory rate, heartbeat peak rate and NIPS were evaluated by invtravenuos (IV) procedures (blood collection and vascular access) applied to the sampled infants, before, after and 5 minutes after listening to the mother's voice. This was applied to the same sample another time, in another IV procedures with the lullaby sung with father's voices. The data were evaluated in the statistical package program and the statistical significance limit was accepted as p0.05).