İspanyol iç savaşı sonrası sürgün edebiyatı: Max Aub' un günlüklerinde sürgünün yansımaları
Spanish exile literature after the Spanish civil war: The reflections of exile in the diaries of Max Aub
  1. Tez No: 533602
  2. Yazar: FİGEN KARAÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YENER GÖKŞENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sürgün edebiyatı, iç savaş sonrası, entelektüel sürgün, İspanyol edebiyatı, Max Aub, La gallina ciega, Diarios (1939-1972), exile literature, Post-Civil War, intellectual exile, Spanish literature, Max Aub, La gallina ciega, Diarios (1939-1972)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İspanyol Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada İspanyol İç Savaşı sonrası gerçekleşen entelektüel sürgünler ve sürgünün yol açtığı sürgün edebiyatını incelemek için Max Aub'un günlük şeklinde kaleme aldığı iki eseri üzerinde çalışılmıştır. İç savaş sonunda cumhuriyetçilerin yenilmesinin ardından, kültür ataşeliği görevinde bulunduğu Fransa'da sürgün durumuna düşen Max Aub II. Dünya savaşının başlamasıyla birlikte toplama kamplarında ve hapishanelerde kalmıştır. Sonrasında ise Meksika'nın cumhuriyetçi Cárdenas hükümetinin diplomatik yardımıyla Meksika'ya gidebilecektir. Bütün bu sürede Meksika'da sürgünde olan Aub, yazdığı bir kitabın araştırması için, defalarca başvurduğu ve tam otuz yıl sonra alabildiği turist vizesi ile İspanya'ya geri dönecek ve burada geçirdiği birkaç ay boyunca tuttuğu günlüklerden yararlanarak La gallina ciega: Diario español (Körebe: İspanyol Günlüğü) isimli kitabını yazacaktır. Kitap yazarın ölümünden kısa bir süre önce Meksika'da basılır. Araştırmamızda Aub'un bu eserinin yanı sıra 1939-1972 yılları arasında tuttuğu günlüklerin, ölümünden sonra kitap haline getirilen Diarios (1939-1972) (Günlükler 1939-1972) adlı eseri incelenecektir. Araştırmanın amacı bu eserler aracılığıyla iç savaşın ve sonrasındaki sürgünün Aub'un eserleri üzerindeki yansımalarını görebilmektir. Bu cevaplara ulaşabilmek için savaşın nedenlerinin yanı sıra toplumsal arka planı ve Aub'un edebi gelişimi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on two works by Max Aub, written in the diary form, in order to examine the intellectual exile and the exile literature which this led to following the Spanish Civil War. Following the defeat of the Republicans in the civil war, Max Aub became an exile in France where he had been a cultural attache. He was later interned in concentration camps and prisons during the Second World War. Later, with the diplomatic assistance of the Republican Cárdenas government of Mexico, he was able to travel to Mexico. After years of exile in Mexico he returned to research a book he was working on to Spain on a tourist visa which he had unsuccessfully applied for many times and which was finally granted after thirty years. He wrote a book titled La gallina ciega: Diario español (Blindman's Bluff: Spanish Diary) using the diaries he kept for several months during his stay in Spain. The book was published in Mexico shortly before the author's death. In this study, in addition to this work by Max Aub, Diarios (1939-1972) (Diaries 1939-1972), which was published as a book after his death, will be examined. The purpose of this study is to explore the reflections of civil war and exile on Aub's works through these texts. In order to do so, this study examines the causes of the civil war and its social backdrop as well as Aub's literary evolution.