Açıklanamayan infertilite olgularında gonadotropin veya klomifen sitrat ile yapılan ovulasyon indüksiyonu sonrası intrauterin inseminasyon tedavilerinin gebelik başarı oranlarının karşılaştırılması
The comparison of pregnancy success percentage of intrauterin insemination therapies after ovulation induction with gonadotropin or klomifen citrat in infertility case
  1. Tez No: 533672
  2. Yazar: HAMDİYE ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, ovulasyon indüksiyonu, gonadotropin, klomifen sitrat, intrauterin inseminasyon, Unexplained infertility, ovulation induction, gonadotropin, clomiphene citrate, intrauterine insemination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Amaç: Amacımız, açıklanamayan infertilite tanısı ile gonadotropin ile ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon (İUİ) yapılan olgularla klomifen sitrat ile ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon yapılan olguların gebelik oranlarını karşılaştırmak ve gebeliği öngörmede hangi faktörlerin etkin olduğunu değerlendirmektir. Metod: Bu çalışmada Eylül 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında infertilite kliniğimizde açıklanamayan infertilite tanısı alan ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon planlanan 74 hastadan, 44 hastaya gonadotropin ile, 30 hastaya klomifen sitratla ile indüksiyon yapıldı. Hastalar ovulasyon indüksiyon tipine göre iki gruba ayrıldı. 1.Grup gonadotropin ile ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon yapılanlar, 2. Grup ise Klomifen sitrat ile ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon yapılanlar olarak belirlendi. Gonadotropin olarak rekombinant FSH(r-FSH) , üriner FSH(ü-FSH) ve üriner HMG(ü-HMG) preparatları kullanıldı. Bu iki grubun gebelik oranları karşılaştırıldı. İki grupta da gebeliğe etki eden faktörlerle korelasyon analizi yapıldı. Bulgular: Toplam 74 hasta çalışmaya dahil edildi. Gonadotropin ve intrauterin inseminasyon yapılan 44 hastanın %34.1'inde gebelik elde edildi. Klomifen sitrat ve intrauterin inseminasyon yapılan yapılan 30 hastanın %30'unda gebelik izlendi. Gebelik başarı oranları karşılaştırıldığında iki grup arasında istatiksel fark saptanmadı (p>0.05). Gonadotropin ve intrauterin inseminasyon yapılanlarda gravida ve HCG öncesi endometrial kalınlık parametreleri ile gebelik oranları arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulundu(p=0.019 ve p=0.006). İki grupta da gebelik oranları ve antral folikül sayısı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı (p>0.05). Sonuç: Gebelik başarı oranları karşılaştırıldığında klomifen sitrat ile gonadotropin arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Literatürdeki çalışmalara bakıldığında benzer sonuçlar görülmüştür. Klinik pratikte açıklanamayan infertilite tanısı almış hastalarda her iki tedavi de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is to compare the pregnancy rates of patients with unexplained infertility who underwent ovulation induction and intrauterine insemination by gonadotropin or clomiphene citrate, and to evaluate the factors affecting pregnancy prediction. Methods: In this study, 74 patients who underwent ovulation induction and intrauterine insemination due to unexplained infertility in our infertility clinic between September 2018-December 2018 were included, 44 patients were treated with gonadotropin and 30 patients were treated with clomiphene citrate. Patients were divided into two groups according to the type of ovulation induction.1. Group gonadotropin and intrauterine insemination performed, 2. The group was determined as clomiphene citrate and intrauterine insemination. As gonadotropin, recombinant FSH (r-FSH), urinary FSH (u-FSH) and urinary HMG (u-HMG) preparations were used. Pregnancy rates of these two groups were compared. Correlation analysis was performed with factors affecting pregnancy in both groups. Results: A total of 74 patients were included in the study. 44 patients underwent intrauterine insemination with gonadotropin, and 34.1% of them became pregnant.30 patients underwent intrauterine insemination with clomiphene citrate, and 30% of them became pregnant. No statistically significant difference in the pregnancy rates was found between two groups (p>0,05) There was a statistically significant relationship between gravidity and pre-HCG endometrial thickness parameters and pregnancy rates (p:0.019 and p:0.006). There was no statistically significant relationship between pregnancy rates and antral follicle number in both groups (p> 0.05). Conclusion: When the pregnancy rates are compared there is no statistically difference between two groups. Similar results have been observed in literature. Similarly, in patients with unexplained infertility, both ovulation induction methods can be used.