Konuşma bozukluğu olan preterm ve term doğmuş çocukların alıcı dil, ifade edici dil ve artikülasyon becerilerinin karşılaştırılması
Comparison of receptive language, expressive language and articulation skills of preterm and term-born children with speech disorders
- Tez No: 533716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU MÜJDECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Alıcı dil, artikülasyon bozukluğu, ifade edici dil, preterm doğum, term doğum, Articulation disorder, expressive language, preterm birth, receptive language, term birth
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı konuşma bozukluğu olan çocukların alıcı dil, ifade edici dil ve artikülasyon becerileri üzerinde prematüre doğumun etkisinin araştırılmasıdır. Yaş ortalaması 6.5 olan, 4.5-9 yaş arasındaki, 19' u kız, 41' i erkek, 30 preterm ve 30 term doğmuş, dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklar çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm bireylere DENVER II gelişim tarama testi, TİFALDİ ve AAT, ebeveynlerine STAI ve PARI uygulanmıştır. Preterm ve term grup arasında DENVER II gelişim tarama testi sonuçları (p= 0.179) açısından farklılık saptanmamıştır. TİFALDİ alıcı dil ham puanları, (p= 0.048) ve TİFALDİ alıcı dil standart puanları açısından anlamlı fark olduğu bulunmuştur (p= 0. 007). Preterm ve term grubun TİFALDİ ifade edici dil ham puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p= 0.038). TİFALDİ ifade edici dil standart puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p= 0.005). AAT testi sonuçlarına göre preterm ve term doğmuş konuşma bozukluğu olan çocukların, yaşlarına göre geri kaldıkları ve AAT ham puanları (p= 0.988) ile standart puanlar arasında anlamlı fark olmadığı (p= 0.284) saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda konuşma bozukluğu olan preterm çocukların alıcı dil ve ifade edici dil gelişimlerinde term grup ile karşılaştırıldığında gerilik saptanmıştır. İki grubun farklı gelişim gösterdiği ancak, konuşma bozukluğu olan çocuklarda artikülasyon gelişiminin erken doğumdan etkilenmediği saptanmıştır. Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği' nin alt parametreleri olan aşırı kontrol (p=0.711), baskı- disiplin (0.932), ev kadınlığı rolünü reddetme (p=0.734), karı- koca geçimsizliği (p= 0.734) boyutlarında, konuşma bozukluğu olan preterm ve term grup arasında farklılık olmadığı, demokratik tutum ve eşitlik tanıma boyutunda (p=0.042) farklılık olduğu saptanmıştır. Preterm ve term gruplar arasında STAI alt boyutları olan Durumluk Kaygı Ölçeği puanları (p=0.853) ve Sürekli Kaygı Ölçeği puanları (p=0.641) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of premature birth on the receptive language, expressing language and articulation skills of children with speech disorders. The study included children with a mean age of 6.5 years and a mean age of 6.5 years, 19 female, 41 male, 30 preterm and 30 term born having language and speech disorder. The DENVER II development screening test, TİFALDİ and AAT, STAI and PARI were tested to all individuals. The results of DENVER II developmental screening test (p = 0.179) show that there was not found any difference between the preterm and term group. Significant differences were found in terms of the TIFALDI recipient language raw scores (p = 0.048) and TIFALDI recipient language standard scores (p = 0. 007). A statistically significant difference was found between TIFALDI expressive language raw scores (p = 0.038) of preterm and term group. A statistically significant difference was found between the TIFALDI expressive language standard scores (p = 0.005). According to the AAT test results, it was found that there was no statistically significant difference between AAT raw points (p = 0.988) and standart scores (p = 0.284)of children with preterm and term born speech disorder and also it shows that those children has reterdation as per ages. As a result, in the present study shows that preterm children with speech disorder had retardation compared to term group on receptive and expressive language development. It was determined that the two groups had different development but articulation development was not affected from preterm labor in children with speech disorders. As sub-parameters of Family Life and Rearing Attitude Scale, excessive control (p = 0.711), pressure-discipline (0.932), denial of housewife role (p = 0.734), and husband-wife incompatibility (p = 0.734) did not any difference between preterm and term group with speech disorders. There were statistically significant differences between the preterm and term groups in terms of democratic attitude and equality recognition (p = 0.042). However, there were no statistically significant differences between terms of State Anxiety Scale scores (p = 0.853) and Trait Anxiety Scale scores (p = 0.641) with STAI subscales.