Kayaklı koşucularda direnç bantları ile yapılan kuvvet çalışmalarının bazı motorik ve fizyolojik özelliklere etkisi
The effects of resistance bands training on some physiological and characteristics in cross-country skiers
  1. Tez No: 533982
  2. Yazar: SENEM ÇONGAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESER AĞGÖN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kayaklı Koşu, Kuvvet, Sürat, Solunum Fonksiyonları
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı;Kayaklı koşuculara 6 hafta boyunca uygulanan Thera-Band antrenmanlarının bazı fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Yöntem: Araştırma grubu Tunceli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı kayaklı koşu takımında yer alan, gönüllü 20 erkek sporcudan oluşturmuştur. Araştırmaya katılan kayaklı koşucular araştırma süresince ikinci hazırlık döneminde bulunmaktadır. Sporcular haftanın 6 günü antrenman yapmaktadırlar. Araştırmadan önce katılımcı sporculara araştırmanın amaçları, faydaları ve olabilecek riskler, araştırmanın planlaması, antrenman programları, ölçüm süreçleri, sporculara ait sorumlulukların anlatıldığı bir sunum yapılmıştır. Thera-Band ile yapılan antrenmanlar öncesinde ve sonrasında sporcularınsürat ölçümleri, dikey sıçrama değerleri, elpençe, bacakkuvvetleri, esneklikdeğerleri, deri altı yağ kalınlık ölçümleri ve solunum fonksiyon ölçümleri yapılmıştır. Verilere tanımlayıcı istatistik ve normallik sınaması yapılmış, dağılım normal olmadığı için anlamlı farklılıkların tespiti için Wilcoxon testi kullanılmıştır. Tüm sonuçlar 0,05 anlamlılık düzeyine göre değerlendirilmiştir. Bulgular: 6 hafta boyunca uygulanan direnç bandı antrenmanları sonucunda kayaklı koşu sporcularında; sürat, dikey sıçrama,el pençe,bacak kuvvetleri,esneklik değerleri,deri altı yağ kalınlık ölçümleri değerleri arasında anlamlı farklara ulaşılmıştır (p.05). Sonuç:Kuvvet gelişimini arttırmak için geliştirilen antrenman yöntemlerinin ve araçlarının, sporcularda etkisinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Thera-Band ile yapılan çalışmaların kayaklı koşucular üzerindeki çeşitli kuvvet özelliklerinin yanı sıra esneklik ve sürat değerleri ve diğer motorik özelliklere katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introductionand Aim: The purpose of this study was to investigate the effects of resistance band exercise training on cross country skiers physical fitness and physiological parameters for 6 weeks. Method: 20 male national level, cross-country skiers participated voluntarily in the study. In addition to normal technical training the groups underwent extra resisdence band exercise for three times a week. Before and after training with Thera-Band were performed the athlete's speed measurements, vertical values, hand claw, leg strength, flexibility, subcutaneous fat thickness measurements and respiratory function measurements. Descriptive statistical and normality tests were performed on the data and the Wilcoxon test was used to determine the significant differences since the distribution was not normal. Alpha level was set as 0,05 for statistical significance.