Primer açık açılı glokom hastalarında ve kontrol grubunda faz kontrast manyetik rezonans görüntüleme tekniği ile beyin omurilik sıvısı akım parametrelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 533981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ERBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Eye Diseases, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Faz Kontrast Manyetik Rezonans Görüntüleme, Primer açık Açılı Glokom, BOS Basıncı, Phase Contrast Magnetic Resonance, Primary Open Angle Glaucoma, CSF Pressure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç:PAAG hastalarında ve sağlıklı bireylerde faz-kontrast MRG tekniği ile BOS akım parametrelerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem:Bu prospektif çalışma Malatya İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu'nun 2018/05 karar no'lu izni ile gerçekleştirilmiştir. 2018Ocak-2018 Ağustos ayları arasında göz hastalıkları glokom polikliniğine başvuran16 primer açık açılı glokom tanılı hasta ve rutin göz muayanesi normal 16 gönüllü sağlıklı bireyçalışmaya dahil edildi. Faz kontrast manyetik rezonansgörüntüleme (FK-MRG) tekniği ile aquaduktus Sylvii düzeyinde aksiyel planda görüntüler elde edildi ve BOS akımınının kantitatif analizi yapıldı.Primer açık açılı glokom hastalarında ve sağlıklı bireylerde BOS akım parametreleri (aquaduktus alanı, pik hız, ileri akım volümü, geri akım volümü, net akım volümü, aquaduktal strok volüm, dakikalık debi) hesaplandı ve tüm parametreler iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular:Nicel verilerin normal dağılıma uygunluğunda Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmıştır. Normal dağılıma uyan nicel verilerin analizinde bağımsız gruplarda T testi, normal dağılıma uymayanlarda ise Man Whitney U testi kullanılmıştır. FK-MRG incelemelerinde glokomlu olgularda (grup 1) pik hız 7,436±2,644 cm/sn, ortalama hız 0,155±0,136 cm/sn, ortalama aquaduktus alanı 0,042±0,110 cm² , ileri akım volümü 38,69±17,165 µl, geri akım volümü 37,5±14,274 µl, net akım volümü 5,06±4,43 µl, aquaduktal strok volüm 38,094±15,421 µl, ortalama dakikalık debi 5,489±2,201 µl/dk bulunmuştur. Sağlıklı bireylerde (grup 2) pik hız 9,028±3,794 cm/sn, ortalama hız 0,242±0,328 cm/sn, ortalama aquaduktus alanı 0,030±0,005 cm², ileri akım volümü 31,63±15,641µl, geri akım volümü 35,13±17,134 µl, net akım volümü 5,37±7,18 µl, aquaduktal strok volüm 33,313±15,816 µl, ortalama dakikalık debi 4,877±2,323 µl/dk bulunmuştur. Grup 1 ve Grup 2 FK-MRG parametreleri karşılaştırıldığında pik hız, ortalama hız, ileri akım volümü, geri akım volümü, net akım volümü, akuaduktal strok volüm ve ortalama dakikalık debide istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Ortalama akuaduktus alanının iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdiği saptanmış olup Grup 1'de daha büyük bulundu (p=0,001). Sonuç:Primer açık açılı glokomlu hastalar ve sağlıklı bireylerden oluşan iki grup arasında FK-MRG ile BOS akım parametrelerini karşılaştırmayı amaçladık. Akuaduktus alanını glokomlu olgularda daha geniş bulduk. Değerlendirdiğimiz diğer parametrelerde iki grup arasında anlamlı farklılık saptamadık.
Özet (Çeviri)
Purpose:We aimed to evaluate the CSF flow parameters in POAG patients and healthy individuals using phase contrast MRI technique. Materials and Methods:This prospective study was performed with permission Malatya Inonu University Research and Publication Ethics Board decision number 2018/05. 16 patients diagnosed with POAG who were admitted toOphtalmology department between the dates January 2018-August 2018 and 16 volunteer healthy individuals who had normal ophtalmologic examinations were included in the study. CSF parameters including aquaductal area, peak velocity, forward flow volume, reverse flow volume, net flow volume, aquaductal stroke volume and flow per minute were calculated and compared between PAOG patients and healthy controls. Results:Quantitative data were tested for normal distribution using Colmogorow-Smirnow test. Normally distributed data were analysed using T Testwhereas Man Whitney U test was used for data showing nonnormal distribution.The calculated parameters of peak velocity, mean average velocity, mean aquaductal area, forward flow volume, reverse flow volume, net flow volume, aquaductal stroke volume and mean flow per minute in glaucome patients (Group 1) were 7,436±2,644 cm/sn, 0,155±0,136 cm/sn, 0,042±0,110 cm², 38,69±17,165 µl, 37,5±14,274 µl, 5,06±4,43 µl, 38,094±15,421 µl, 5,489±2,201 µl/dk respectively. The calculated parameters of peak velocity, mean average velocity, mean aquaductal area, forward flow volume, reverse flow volume, net flow volume, aquaductal stroke volume and mean flow per minute in helathy controls (Group 2) were 9,028±3,794 cm/sn, 0,242±0,328 cm/sn, 0,030±0,005 cm², 31,63±15,641µl, 35,13±17,134 µl, 5,37±7,18 µl, 33,313±15,816 µl, 4,877±2,323 µl/min, respectively. There was no statistically significant difference in PC-MRI parameters of peak velocity, mean average velocity, forward flow volume, reverse flow volume, net flow volume, aquaductal stroke volume and mean flow per minute between group 1 and group 2. On the other hand, the values of mean aquaductal area were found higher in group 1 in comparison to group 2 showing statistically significant difference (p=0,001). Conclusion:We aimedto compare CSF flow parameters between POAG patients and healthy individuals using noninvasive PC-MRI technique. The area of aquaduct in glaucoma patients was higher compared to controls. The other parameters calculated showed no statistically significance between two groups.