Tasfiye talepnâmelerine göre Kastamonu'ya iskân edilen mübadiller
Deposıts to Kastamonu according to liquidation requests
  1. Tez No: 534009
  2. Yazar: MURAT AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mübadele, Kastamonu, Tasfiye Talepnâmeleri, Exchange, Kastamonu, Liquidation Requests
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
“Türk ve Rum Ahalinin Mübadelesine Dair Sözleşme ve Protokol”, Türk ve Yunan Hükümetleri tarafından 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması görüşmelerinin ilk devresinde kabul ve imza olunmuştur. Mübadele Sözleşmesi, Batı Trakya'daki Türklerle İstanbul'da ki Rumlar hariç Yunanistan sınırları dâhilinde bulunan İslâm dininden Türk vatandaşları ile Anadolu'da bulunan Ortodoks Rum ahalinin karşılıklı zorunlu yer değişimini ifade eder. Türkiye mübadele işlerinin üstesinden gelebilmek için 13 Ekim 1923 tarihinde Mübadele, İmar ve İskân Vekâleti'ni kurmuş ve ilk aşamada mübadillerin Anadolu'da yerleştirilebilmesi için on iskân mıntıkası belirlenmiştir. Bu iskân mıntıkalarından biriside, merkezden idare edilen Kastamonu iskân mıntıkasıdır. Mübadillerin iskân edilebilmesi ve geride bıraktıkları malların karşılığını alabilmeleri için“Muhtelit Mübadele Komisyonu”tarafından kendilerine verilen ve“Muhtelit Mübadele Komisyonu Tasfiye Talepnâmeleri”adı verilen bir belgeyi beraberlerinde getirmeleri gerekmekte idi. Bu belgeden mübadilin Yunanistan'dan geldiği vilâyet, liva ve kazası ile Anadolu'da yerleştirileceği iskân mıntıkası, ayrıca mensup olduğu meslek grubu ile geride bıraktığı mallar bilgisine ulaşılabilmektedir. Bu çalışmada Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi'nde yer alan Kastamonu İskân Mıntıkası'na ait 78 Tasfiye Talepnâmesi incelenerek Kastamonu merkez ve kazalarına yerleştirilen 89 mübadilin Yunanistan'dan geldikleri vilâyetler, liva ve kazalar ile Kastamonu'da hangi bölgelere yerleştirildikleri; gelen mübadillerin cinsiyet durumları ile mensup oldukları meslekleri bilgilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The“Convention and Protocol on the Exchange of Turkish and Greek Cypriots”was adopted and signed by the Turkish and Greek Governments on January 30, 1923, at the first session of the Lausanne Peace Treaty negotiations. The Amnesty International Convention expresses the mutual compulsory relocation of the Turkish Cypriots from Western Thrace to the Orthodox Greek Cypriots in Anatolia and the Islamic religion within the borders of Greece except the Greek Cypriots in Istanbul. In order to overcome Turkey on October 13, 1923 Exchange works, he established the Reconstruction and Resettlement and the power of attorney on housing zone has been determined to be placed in Anatolia in the first stage of the emigrants. One of the settlement areas is Kastamonu settlement area managed from the center. It was necessary for them to bring together a document entitled“Liquidation Remedies for Mutual Exchange Commission”issued to them by the“Mutual Exchanges Commission”in order that the aliments could be settled and receive the goods they had left behind. With this province, liva and accident coming from Greece, the settlement area to be settled in Anatolia, as well as the profession group to which it belongs, the information of the goods left behind can be reached. In this study, the 78 Liquidation Claims of the Kastamonu Settlement Site located in the Prime Ministry Republic Archives examined 89 provinces who were placed in Kastamonu headquarters and the accidents, and the provinces, livas and accidents they came from Greece and where they were placed in Kastamonu; the gender status of the incoming migrants and the professions they belonged to.