Türk-Yunan Nüfus Mübadelesinde Edremit (1923-1929)
  1. Tez No: 437390
  2. Yazar: LEYLA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mübadele, Girid, Midilli, Selanik, Drama, Edremit, Tasfiye Talepnameleri, Exchange, Crete, Lesbos, Thessaloniki, Drama, Edremit, Disposal Requisition updates
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Lozan Anlaşması esnasında Türkiye ile Yunanistan arasında anlaşmalı olarak Türkiye'deki Rumlar ile Yunanistan'daki Müslüman Türklerin zorunlu göçleri“Mübadele”adı altında uluslararası bir anlaşmada ilk kez kabul edilmiştir. Mübadele ile gelecek olan yarım milyon civarındaki Müslüman Türklerin bir bölümünün, iskân bölgeleri içerisinde yer alan Balıkesir'in Edremit kazasına yerleştirilmeleri uygun görülmüştür. Daha öncede Edremit'e iklimin elverişli olması, topraklarının verimliliği gibi nedenlerle muhacir yerleştirilmesi yapılmıştır. Mübadelede ise Rumlardan kalan gayr-ı menkullerin fazlalığı bu yerleştirmede en etkili nedenlerden birini oluşturmuştur. Çünkü Girid, Midilli, Selanik ve Drama'dan gelen Mübadillerin Yunanistan'da bırakmış oldukları gayr-ı menkulleri ve bunların menkul değerleri tasfiye talepnamelerinde mevcut olup, yerleştirmelerde bu bilgiler doğrultusunda yapılmıştır. Bu çalışmada Mübadillere ait Tasfiye Talepnameleri ile mübadillerin hangi liva'dan kaç kişi geldikleri, geliş tarihleri, ekonomik ve sosyal durumları hakkında ilk kez çok detaylı bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the Lausanne Treaty as negotiated between Turkey and Greece forced migration of Muslim Turks in Greece and the Greeks in Turkey“exchange”for the first time in an international agreement under the name was adopted. Exchange with the Muslim part of Turkey around half a million arriving located in the Balikesir Edremit residential zones be placed on the accident was deemed appropriate. The fact that the favorable climate Edremit previously, land was made for reasons such as placing refugees efficiency. In exchange gay separated from the rest of the Greek securities in excess of Edremit-it has created one of the most effective result in the placement. Because Crete, Lesbos, Thessaloniki and non emigrants from the drama, they have left in their Greece-i securities and securities available stages and liquidation requisition is made in the placement of this information. In this study, the liquidation of Emigrants Requisition to emigrant someone with which they come, how many people from brigade arrival dates have been obtained for the first time very detailed information about the economic and social situation.