Behçet hastalarına roy adaptasyon modeli bağlamında verilen psikoeğitimin hastalık uyumu, çift uyumu, benlik saygısı ve psikiyatrik belirtiler üzerine etkisi
The effect of psychoeducation provided to patients with behçet's disease in the context of the roy adaptation model on adaptation to the illness, dyadic adjustment, self-esteem and psychiatric symptoms
- Tez No: 534095
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Roy Adaptasyon Modeli, hastalık uyumu, psikoeğitim, Behçet's Disease, Roy Adaptation Model, adaptation to illness, psychoeducation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırma Behçet hastalarına Roy Adaptasyon Modeli bağlamında verilen psikoeğitimin hastalık uyumu, çift uyumu, benlik saygısı, ve psikiyatrik belirtiler üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara İli Büyükşehir Belediye sınırları içinde hizmet veren SB Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi, SBÜ Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde takip edilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 35 müdahale, 35 kontrol grubu olmak üzere 70 Behçet tanısı almış hasta oluşturmuştur. Veriler Hasta Bilgi Formu, Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri ile toplanmıştır. Deney grubuna Roy Adaptasyon Modeli bağlamında hazırlanan psikoeğitim programı, haftada bir 90-120 dakika olacak şekilde 7 oturum şeklinde uygulanmıştır. Ölçekler eğitim öncesi ve sonrası, ayrıca son oturumdan bir ay sonra izlem amaçlı uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir etki verilmemiş, aynı şekilde ölçümler yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, standart sapma, bağımlı gruplarda t testi ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, Roy Adaptasyon Modeli bağlamında Behçet hastalarına verilen psikoeğitimin hastalık uyumunu, benlik saygısını artırdığı ve psikiyatrik belirtileri azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to examine the effect of psychoeducation provided to patients with Behçet's Disease in the context of the Roy Adaptation Model on adaptation to the illness, dyadic adjustment, self-esteem and psychiatric symptoms. The study sample consisted of 70 consenting patients with a diagnosis of Behçet's Disease who were being followed up at SB Ankara Numune Training and Research Hospital, Health Research and Application Center of Gazi University Hospital, Hacettepe University Adult Hospital, SB University Ulucanlar Opthalmological Training and Research Hospital and the SB Ankara Training and Research Hospital, all within the Ankara municipality limits; the patients were divided into an intervention group and a control group of 35 participants each. The data were collected with a Patient Data Form, an Adaptation to Chronic Illness Scale, the Dyadic Adjustment Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and a Brief Symptom Inventory. The intervention group was exposed to the psychoeducation program within the context of the Roy Adaptation Model, attending 7 sessions once a week for 90-120 minutes. The scales were administered prior to and following the education, with a final application carried out one month after the last session. Intervention wasn't conducted with the control group but the measurements were taken in the same manner. Percentages, means, standard deviation, the independent groups t test and the two-way repeated measures analysis of variance were employed in the analysis of the data. To conclude, it was determined that the psychoeducation provided to patients with Behçet's Disease in the context of the Adaptation Model increased adaptation to the illness, self-esteem and diminished psychiatric symptoms.