Pate de verre tekniği ile form uygulamaları
Form applications with pate de verre technique
- Tez No: 534278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİLE FEYZA ÖZGÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cam sanatı, sıcak cam şekillendirme, Pate de verre, Art of glass, glass forming, pate de verre
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Cam üretim tarihi içinde sıcak cam şekillendirme teknikleri arasında yer almakta olan Pate De Verre tekniği günümüzde uygulaması yaygın olarak yapılan teknikler arasında yer almaktadır. Tekniğin cam sanatçıları tarafından geçerliliğini koruyan genel bir tanımlaması kabul görmektedir. Teknik kullanım yöntemleri incelendiği de kullanılan cam tane boyutları ve fırınlama sırasında yapılmış olan farklı yöntemlerin kullanımı gözlenmektedir. Bu durum tekniğin tarifinde farklı tanımlamalar yapılmasına neden olmuştur. Kullanılan hammadde ve izlenilen yöntemlerin aynı olması nedeniyle farklı bir tanımlamadan söz etmek mümkün gözükmemektedir. Araştırma kapsamında Pate De Verre tekniğinin temel tanımı yapılmaya çalışılarak, teknik gelişim süreçleri ve bu süreç içerisinde yapılmış olan tanımlamaların farklılaşmasına neden olan gerekçelere değinilmiştir. Tanımlama konusunda bahsi geçen tartışmalar günümüzde de devamlılığını sürdürmektedir. Araştırmada da değinildiği üzere teknikte kullanılan yöntemler ne kadar farklılık gösterse de sonuç olarak gelinen nokta aynıdır. Yapılan araştırma kapsamında Pate De Verre tekniği, teknik üzerinde çalışmalarını yürütmüş ve tekniğin gelişmesinde katkıda bulunmuş olan sanatçılar örnek olarak gösterilerek tanımlaması yapılmış ve uygulamalar gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The technique of Pate De Verre, which is one of the hot glass forming techniques, is one of the techniques applied today. A single definition has been made by technical glass artists, which remains constant and valid. Technical methods of use are also examined and the glass particle size and the use of different methods during baking are observed. This situation caused different definitions in the definition of technique. It is not possible to mention a different definition since the raw materials and methods used are the same. In this research, the basic definition of Pate De Verre technique is tried to be done and technical development processes and the reasons that differentiate the definitions made in this process are mentioned. The discussions on the definition continue today. As mentioned in the study, although the methods used in the technique vary, the result is the same. Within the scope of the research, Pate De Verre technique and Hittite solar courses have been used. In the light of the findings, it was tried to bring a new perspective to the Hittite solar courses in the artistic context and to the sun courses with the Pate De Verre technique which is the hot glass forming technique considering the purpose of the Hittite sun courses.